“Артея” е спечелила над 350 медала за България за изобразително изкуство

Българска школа е спечелила над 350 медала за страната. Казва се “Артея” и през август празнува 10-годишен юбилей.

Създателката ѝ Нели Димитрова разказва, че тя е извънучилищна школа, специализирана за работа с талантливи деца.

“В началото започнах от нулата, като градих материална база с много символични средства и всичко беше само една идея и амбиция”, допълва тя.

На практика тя е изградила името си върху постигнатите успехи на школата. а тази година развива таланта на близо 100 деца, макар екипът на “Артея” да е малък.

Школата обучава деца от предучилищна възраст до кандидат-студенти, които разработват портфолиа за прием в университети.

“Посещават ни ученици от 4-годишна възраст до 19-годишни, които са в академичния ни курс”, допълва Димитрова.

Сред успехите на “Артея” тази година е ученичка приета да следва архитектура в Шанхай със стипендия от китайското посолство. Миналата година едно от децата е спечелило единствената за България стипендия да учи в Петербург и вече е втори курс в специалност “Архитектура”.

Школата може да се похвали с много ученици, приети в елитни университети както у нас, така и в чужбина, в специалности, свързани с дизайн, архитектура и изкуство. Димитрова допълва, че една част от тях дори мислят да се върнат в България след завършването си.

“Много се радвам за тях, защото на тяхната възраст не съм имала шанса да изляза навън и да видя света”, допълва още тя.

“2 години поред школата е носител на суперзлатни медали на министъра на външните работи на Япония. Международни каталози са отпечатвани с наши снимки на корицата и на всички награди пише “България”. Така Димитрова определя успеха на “Артея”. Школата участва ежегодно в 4 японски конкурса, в които се включват около 70 държави. Рисунките там се журират за около половин година и обикновено има 10-20 медала за целия свят.

“През 2015 г. за корица на каталога беше избрана рисунка на мое дете, а съревнованието беше световно”, допълва още тя.

Всяка година школата участва в конкурс, който се организира в Македония от 30 години насам. Изпращат колекции – пакет от 20 рисунки, като всяка е оценена с медал. “Така 6 пъти сме получили “златна четка” за колекция”, казва Димитрова.

Школата е завоювала медали в Полша, Чехия, Беларус, Китай и много други държави през годините.

Димитрова разказва, че през целия си живот е учила за художник, а след това и за преподавател и винаги работата в сферата на изобразителното изкуство. Преди да открие “Артея”, е била директор в школа, която общината на Търговище е решила да преструктурира.

Тогава решава да не влиза отново в сферата на държавното образование и открива своето творческо кътче “Артея”.

Димитрова е работила като образователен експерт и казва, че работата с талантливи деца, които имат заложби в различни сфери, все още не е приоритет на българското образование, а политиката е насочена към отпадащи ученици и тези, които трудно се вписват.

Никога не е обмисляла да замине за чужбина, останала в България преди всичко заради семейството си.

“Това, което работя излиза от името на България. Ако бях заминала в чужбина, потенциалът ми щеше да е в интерес на друга страна, а аз не съм привърженик на тази идея. Щастлива съм, че съм работила тук досега”, казва Димитрова и допълва, че финансирането и е помогнало за подобряване на материалната база. “Искам помещението, в което работя, да е с добри условия, а материалите, които използваме, да са хубави. В ателието учениците рисуват върху коприна, стъкло и се работи само с висококачествени материали, до които в училище не могат да се докоснат, посочва тя.

Получила персонално отношение от програмата “Smart lady”, насочена тъкмо към жени, които имат бизнес и имат нужда от финансова подкрепа.

“Дадоха ми добри условия и направиха всичко възможно нещата да се случат. Докато на други места ми обясняваха как не може да стане това, което искам, Fibank направиха всичко възможно нещата да се случат”, разказва Димитрова. И допълва, че обича нещата да са точни и коректни, а точно такова отношение срещнала.

“Благодарна съм на Fibank, че ми подаде ръка. Впечатлена съм, от прозорливостта на екипа на банката, че е разработил пакети за бизнес като моя, ако може изобщо да го нарека бизнес. Помислили са, че хора като нас също могат да имат нужда от допълнително финансиране“, казва Димитрова. Нейните амбиции сега са да разшири школата си с друг филиал извън Търговище.