6,9 на сто от годишните разходи на българина през 2017 г. са били за хотели и ресторанти. Това сочат публикувани в петък сравнителни данни на Евростат за харчовете на жителите на Европейския съюз.
Средният за ЕС разход по това перо от домакинския бюджет е 8,8%. На първите три места по най-висок дял на тези разходи са Малта с над 20%, Кипър - с 18%, и Испания със 17%.
На другия край са Румъния, Полша и Литва, в които тези разходи са под 5% от общите. Веднага на четвърто място е Германия с малко над 5%, сочат данните. България е по-скоро в златната среда по този показател. За отбелязване е обаче, че по-голямата част от тези разходи на българина - над 4%, се получават от похарченото по ресторанти и заведения, а не толкова от хотелско настаняване.
Освен това данните показват, че за последните 10 години българинът почти не е променил навиците си в това отношение. През 2007 г. ресторантите и хотелите са съставлявали 6,1% от харчовете му.