В търговското споразумение е включена и защита на традиционни храни и напитки
Европейският съюз иска да забрани на австралийските фирми да използват наименованието “българско розово масло” върху етикетите на свои продукти. Това предават световните агенции.
Брюксел е изпратил документ на австралийското правителство, в който има списък с 408 защитени имена на храни и напитки, които иска да защити в съответствие с търговското споразумение между държавата и съюза. Преговори по него започнаха миналата година.
ЕС настоява наименованията да бъдат защитени като традиционни за съответните пазари с гарантирано качество. Освен нашето розово масло в списъка влизат още основно сирена като фета, горгонзола, нормандски камембер, холандски едам, холандска гауда и алкохолни напитки.
От България ще бъде защитена и ракията от различните краища на страната ни - например “Бургаска мускатова”, “Карловска гроздова”, “Ловешка сливова”, “Троянска сливова”.
За да не се нарушава авторското право, върху австралийските етикети няма да може да се изписва цялото наименование на продукта, а единствено част от него. При българското розово масло например ще може да се напише само “розово масло”. “Използването на част от наименованието е разрешено, стига то да не заблуждава потребителите относно истинския произход или качество на продукта”, поясняват от ЕС.
Европейското законодателство дава статут според три различни критерия на сертифицираните продукти от Европейския регистър на храните. Първият е според традиционно-специфичния характер на храната, вторият - според географското указание или мястото, където се произвежда, а третият - според наименованието на произход, тъй като продуктът може да се произвежда в определен регион.