Подготвя се поръчката и за 10 нови локомотива

 

40 нови вагона за близо 77 млн. лв. купува “БДЖ Пътнически превози”, стана ясно от обявена поръчка. До дни се очаква компанията да пусне такава за 10 нови локомотива, които да развиват скорост от 160 км в час.

БДЖ ще вземат и още 30 вагона от немската “Дойче бан”, които до средата на годината са били в експлоатация, както и 6 локомотива под наем заедно с машинистите, съобщиха за “24 часа” от компанията.

От вече обявената поръчка за 40 вагона 14 са второкласни, 8 са за лица с увреждания, 10 са първокласни. Ще се купуват и 8 бистра.

Процедурата е договаряне с предварителни покани. В първата фаза участниците подават документи, а след класирането им започва вторият етап - тези, които са преминали първия, ще получат покана за подаване на оферта.

Поръчваните вагони трябва да са безкупейни, с маси, да имат електрически контакт с достъп до всяко седящо място и система за безжичен интернет. Изисква се те да имат и климатична инсталация.

Всеки вагон трябва да бъде оборудван и със система за видеонаблюдение в салоните с възможност за запис на криптираната информация и запазването ѝ в рамките на месец.

На дисплей в салоните възложителят иска да се показва в реално време информация за пътниците - часове за пристигане в следваща и крайна гара, скорост на движение, връзка с други влакове, температура, дата, час, както и рекламни материали на български и английски.

Срокът за изработването им е 24 мeсеца, като производството им е разделено на 4 етапа по 10 вагона. Първият приключва след 365 дни.

Предвидената неустойка за забава е 0,2% на ден.

Гаранционният срок е минимум 60 месеца след подписване на приемателно-предавателен протокол.