Ресторантите в много части на света вече са отворени и японската телевизионна мрежа NHK реши да тества колко лесно инфекцията може да се разпространи в тази среда, пише новинарският сайт на CNN, цитиран от чешкия lidovky.cz.

За експеримента бяха достатъчни прости инструменти: флуоресцентни материали и черна светлина. Един от десет гости на бюфета получи веществото коронавирус. След това по време на редовния обяд той и останалите гости се държат, както обикновено - отиват на бюфета, за да получат храна, да вземат прибори за хранене, да проверят мобилния си телефон и да се насладят на яденето.

Журналистите заснеха експеримента и видеото показа как цветът се разпространява върху най-различни повърхности, чинии, прибори за хранене, ръцете и лицата на някои хора в стаята.

Вторият експеримент в същата среда се фокусира върху ползите от следването на засилени хигиенни мерки, при които „заразеният“ човек и други закусващи мият ръцете си преди и по време на хранене, а приборите се заменят с други по-често. В този случай цветът се разпространява по-малко.

"Това видео демонстрира как вирусът се разпространява много ефективно по повърхностите и хората около него", казва Джон Николс, професор по клинична патология от Университета в Хонконг пред CNN. "Мисля, че това наистина подчертава необходимостта от повишена хигиена, за да се спре разпространението на това заболяване."