На 4 февруари беше успешно проведен онлайн форумът „Нови възможности за китайско-европейското инвестиционно сътрудничество“, организиран от Китайската асоциация за развитие в чужбина, механизма за услуги към „Един пояс, един път“ и Адвокатско дружество „Дъ Хънг“, предаде "Радио Китай".

Под темата „Възползвайте се от новите възможности на всеобхватното инвестиционно споразумение между Китай и ЕС, за да създадете нов модел на икономическо развитие“ , търговски представители на страни от ЕС като Португалия, Белгия, Германия и Италия проведоха задълбочени дискусии по въпроси като създаване на нов механизъм за инвестиционно сътрудничество и насърчаване на икономическото развитие между Китай и Европа.

Патрисия Консейкао, инвестиционен съветник на Португалия посочи, че отличната инвестиционна среда в нейната страна и добрите двустранни отношения между Китай и Португалия могат да помогнат на китайските компании да намерят добри възможности за развитие в страната.

Робърт Херцнер, главният представител на Германската федерална агенция за външна търговия и инвестиции в Китай заяви, че Германия е получила най-високия рейтинг от китайските инвеститори за последните седем години като инвестиционна дестинация. Инвестиционното споразумение между Китай и ЕС ще има положително въздействие върху китайските компании в Германия. Търговските представители смятат още, че инвестиционното споразумение между Китай и ЕС ще насърчи по-нататъшното възстановяване на световната икономика.