Гръцката комисия за конкуренцията е одобрила сделка, при която пристанище Солун преминава под контрола на кипърската компания Белтера Инвестмънс /Belterra Investments Ltd/, принадлежаща на руския бизнесмен Иван Савидис, предаде ТАСС, позовавайки се на гръцкото издание Typosthes.gr., съобщи БТА.

Според решение на гръцкия регулатор от 22 март компания Белтера придобива 70 процента от акционерния капитал на компания Мелбъри Инвестмънтс /Melbery Investments Ltd./. Тъй като компания Белтера вече притежава 30 процента от акциите на тази компания, след приключването на сделката тя ще стане единствен собственик на Мелбъри, която от своя страна притежава 67 процента от акциите на компания Организация на пристанище Солун. По този начин Белтера поема контрола над пристанище Солун, пише изданието.

По-рано днес източник, близък до руския бизнесмен, потвърди за ТАСС информацията, че гръцките власти са одобрили сделката, в резултат на която 67 процента от акциите на пристанище Солун преминават в ръцете на Белтера инвестмънс, принадлежаща на Иван Савидис.

Пристанище Солун е едно от най-големите морски пристанища в Гърция и въобще в Егейско море с обща годишна пропускателна способност 16 милиона тона товари /7 милиона сухи и 9 милиона течни/. Пристанище Солун е второ по големина контейнерно пристанище в Гърция след пристанище Пирея. То се смята и за главен възел за доставка на стоки на Балканите и в Югоизточна Европа.