В опит да засилят присъствието си в Китай, турските производители на млечни продукти, които са едни от най-големите вносители в сферата, се надяват да увеличат износа към китайския пазар значително през 2022 г., на фона на възстановяването на бизнеса след пандемията, съобщи Радио Китай.

През май 2020 г. турските износители приветстваха ентусиазирано издаването на разрешение за внос на турско мляко и млечни продукти от Китай, което се оказа спасително въже за производителите, изпитващи трудности, причинени от здравната криза.

Първоначално общо 54 турски предприятия бяха оторизирани да внасят млечни продукти в Китай. Впоследствие още две компании бяха добавени към списъка.

Бедри Гирит, председател на Асоциацията на износителите на рибни и животински продукти в Егейско море, каза, че износът от Турция за Китай се очаква да достигне 80 милиона долара през тази година.

„За 2022 г. имаме още по-високи прогнози. Планираме да изнасяме млечни продукти за Китай на стойност около 180 милиона долара, като по този начин затвърдим присъствието си на огромния китайски пазар“, каза той пред агенция Синхуа.

Млечните производители от турската провинция Караман са много доволни от сътрудничеството си с Китай. През 2020 г. три местни фирми са изнесли 3000 тона сухо мляко и други млечни продукти за Китай.

През последните години двустранният обмен между Турция и Китай се подобри значително в икономиката, търговията, туризма и транспорта.