Част от каскадите на НЕК ще станат големи водни батерии за производство на ток в пикови моменти, стана ясно от думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев по време на парламентарния контрол в петък. Той уточни, че се разглеждат възможности за допълнителни ПАВЕЦ мощности извън разширението на “Чаира”.

Помпено-акумулиращите ВЕЦ (ПАВЕЦ - б.а.) стават важни за електроенергийната система. Те представляват система от поне два язовира с ВЕЦ, в която с помпи от долния язовир водата се качва в горния и когато е необходимо, водата от него се пуска през турбините на веца и се произвежда ток. Те са особено необходими при много възобновяеми източници, които имат непостоянно производство. Най-голямата такава батерия у нас е ПАВЕЦ “Чаира”, тя е с над 800 мегавата мощност.

Според Василев НЕК подготвяли и разглеждали част от каскадите у нас да могат също да минат в ПАВЕЦ режим след съответната реконструкция, както и тези проекти да се остойностят.

Василев добави, че ПАВЕЦ “Чаира” ще бъде разширен, но макар финансирането да е одобрено от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, проектът е блокиран заради съдебни процедури. Вицепремиерът се надявал до края на годината процесът да бъде отблокиран.

А за евентуалния завод за производство на батерии за съхранение на ток Асен Василев съобщи, че имало голям интерес от няколко различни компании за изграждането му у нас и са проведени разговори с партньори в САЩ и Европа. Вицепремиерът изброи и видовете батерии и срока им на живот. По думите му те са три вида с живот от 10 до 20 години.

В интервю за “24 часа” депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев коментира преди дни, че литиевойонните батерии са с живот от 5 години.

Имало идея да се изгради капацитет от батерии, който да се разположи на подстанциите на ЕСО, за което е предвиден ресурс в плана за възстановяване и устойчивост. Вероятно Василев има предвид да се сложат батерии до подстанциите, които трябва да се купят с ресурс от плана.