България може да се превърне в логистичен център и да ни помогне с износа на царовеца и олио, за което изпитваме затруднения, трябват ни нови възможности.

Това заяви Генадий Чижиков, президент на Търговско-промишлената палата на Украйна. Той даде предложение за създаване на съвместни компании между двете страни, за да се реши проблемът на Украйна с доставките на петрол. 500 млрд. долара е загубата на държавата за последните 3 месеца, а до края на годината се очаква загубата на 40% от работните места.

Чижиков се включи в уебинар на тема "Започване и разширяване на бизнес в България", насочен към украински компании, организиран от Българската агенция за инвестиции в понеделник.

Един от основните проблеми на Украйна е с логистиката и износа й, но заедно ще търсим решения, увери и председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Той увери, че БТПП е на разположение за всякакви въпроси и предоставя информация за всички компании, които искат да отворят офиси у нас. За тях палатата прави облекчения - офисите ще могат да се отворят възможно най-бързо, като компаниите няма да плащат такса за бърза регистрация, а за нормална процедура.

БТПП ще е организатор на следващото събитие в помощ на логистиката на Украйна през юли.

673 украинци са започнали работа в България с помощта на Агенцията по заетостта. Още 1646 са насочени към интервюта за работа, а общо 6263 са свободни, за да се включат към българския пазар на труда. Това сочат данни на Агенцията по заетостта, представени на събитието.

1993 работодатели са се обърнали към Агенцията по заетостта с готовността да наемат украински работници. Според направена от агенцията анкета сред украински бежанци у нас 71% са готови да започнат работа веднага, а 17% - в рамките на 6 месеца. 9% могат да започнат работа, ако им се осигури възможност за гледане на деца, а 51% са готови да започнат езиков курс по български. 

По време на събието българските институции разясниха възможностите за украински компании да дойдат в България. Презентации бяха представени от БАИ, ББР, агенцията за малки и средни предприятия.

"Когато се присъединих към БАИ, една от основните ми инициативи беше агенцията да се превърне в канал за комуникация с украинските компании иинституции. Когато говорим за релокиране на компании, говорим и за хората. България е готова да помогна на украинския бизнес", посочи директорът на агенцията Богдан Богданов.