Сиренето, кашкавалът и други млечни продукти са от малкото храни, които продължават да поскъпват у нас през юни според Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Кашкавал “Витоша” например е поскъпнал с повече от 5%, също и кравето сирене. Цената на едро на кашкавала е стигнала 15,43 лв., като в София и Пловдив е над 16 лв., а в Монтана - 17 лв. (виж картата).

В магазините вече се вижда български кашкавал с цени от 20 лв. за килограм, а кравето сирене около 12-13 лв.

Според земеделски производители този ръст на цените на млечните продукти не е краят, тъй като поскъпналите през предишни месеци фуражи и ток сега се отразяват върху изкупните цени на млякото, които наскоро достигнаха 8-годишен връх.

Поскъпват обаче и продуктите със заместващи немлечни мазнини - в началото на юни килограм сирене с палмово масло на едро е 4,65 лв. килото, докато през последния уикенд вече е 4,72 лв.

Поевтиняват само сезонните плодове и зеленчуци.