• Търговците на дребно са най-големи песимисти в очакванията си в следващите месеци
  • В строителството обаче очакват ръстът да продължи

След позитивните очаквания на мениджърите в България за юни и юли, бизнес климатът през август рязко се влошава, показват данни на НСИ. Общият показател, който измерва нагласите на компаниите, се е понижил с 3,4% спрямо юли.

Август е първият месец на спад през лятото, след като през юли показателят за бизнес климата остана непроменен, а през юни се повиши, макар и с малко - с 1,4% спрямо май.

Най-големият проблем за предприемачите се оказват несигурната икономическа среда, създадена заради честите парламентарни избори през последните две години, както и липсата на достатъчно работна ръка.

Най-лошо положението е оценено от мениджърите в промишлеността, търговията на дребно и услугите

В тези три сектора посочват, че очакват намаляване на търсенето и поръчките. Изострената конкуренция също е сред факторите, заради които мениджърите дават все по-песимистични прогнози.

От трите песимистично настроени сектора най-силно е изразено това в търговията на дребно. През август бизнес климатът там се влошава с 9% спрямо юли, след слабо нарастване с 0,7 пункта миналия месец.

Най-сериозното притеснение е несигурната икономическа среда, на второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Най-силно това се усещало през август.

Неблагоприятни са и прогнозите на търговците относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

В промишлеността бизнес климатът се понижава с 3,4% спрямо юли, когато имаше нарастване с 2,1 пункта. Предприемачите остават резервирани и за бъдещето - очакванията им за следващите шест месеца се влошават. Анкетатата отчита и намаление на осигуреността на производството с поръчки.

И за промишлените предприятия най-сериозните проблеми за развитието са несигурната икономическа среда инедостигът на работна сила, посочени съответно от 59,8 и 30,6% от мениджърите.

Доста по-слабо е притеснението в сектора на услугите, където бизнес климатът се влошава само с 1%. Понижението се дължи на неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги също са по-резервирани. Спрямо юли се наблюдава и нарастване на влиянието на неблагоприятни фактори като конкуренция и недостиг на работна сила.

Донякъде неочаквано, но строителството се оказва отрасълът, в който няма песимизъм. Той е единственият, в който прогнозите на предприемачите за дейността през следващите три месеца се подобряват и наваксват понижението с 2,9 пункта от юли.

Въпреки че с приключване ва лятото привършва и най-активната част от строителния сезон, предприемачите от сектора

оценяват настоящата активност като благоприятна

Това идва на фона на очакваното охлаждане на пазара през следващата година заради задаващото се повишение на лихвите по ипотечни кредити. Оптимизмът в строителството вероятно е подкрепен от прогнозите, че няма да има спад в цените на жилищата, а по-скоро ще се забави темпът на поскъпването им. Имотният пазар е подкрепен от инфлацията, която според прогнозите ще се запази висока и през следващата година. Дори очакваната по-тежка зима нямало да се отрази негативно на сделките, защото щели да се засилват тези с цел инвестиция, с която да се спасят спестените пари от високата инфлация. Това вече станало отчетлива тенденция през тази година, докато преди това имоти се купували основно за собствено ползване и нуждата от по-голямо жилище заради работата от вкъщи.

Все пак в строителния сектор посочват, че изпитват затруднения също от несигурната икономическа среда, нарастването на цените на материалите и недостига на работна сила.