Евентуалното решение ЕС да преустанови действието на споразумението с Русия за облекчен визов режим ще навреди на българския туризъм, каза в интервю за БТА служебният министър на туризма д-р Илин Димитров по повод днешната неформална среща на министрите на външните работи на Европейския съюз. На форума ще бъде обсъдено Общността да преустанови действието на този режим, като се очаква България да подкрепи суспендиране на споразумението, но не и пълната му забрана, предаде БТА. Министър Димитров изтъкна, че от началото на годината досега има близо четири пъти и половина спад на посещенията на руски граждани в България спрямо същия период на добрата година за българския туризъм – 2019 г.

България е член на ЕС и НАТО, това трябва да е ясно, но България има също така силен туризъм и силни връзки с Русия. Към момента има споразумения, които позволяват визата за руски граждани да струва 35 евро, а не 80 евро, каквато е официалната позиция на ЕС, коментира министър Димитров. Той допълни, че трябва да се подходи много внимателно при вземането на решение за евентуално прекратяване на това споразумение. Евентуално положително решение на ЕС по визовия режим с Русия ще облагодетелства туризма в Турция, както и в момента се случва, смята министър Димитров. Това е политическо решение, а комбинацията между политика и туризъм в повечето случаи не е добра, изтъкна той.

Димитров напомни, че в момента има затруднения с издаването на визи заради намаления брой на консулските служби във връзка с изгонването на български дипломати от Русия в отговор на подобна мярка от българска страна.

Министър Димитров коментира, че от началото на годината в България са пристигнали малко над 60 000 руски граждани, като основната част от тях са били в собствените си имоти, а не в места за настаняване, а през 2020 г. руските туристи, избрали да почиват в България, са били под 10 000 души. Димитров даде пример, че през периода януари - 22 август 2019 г. посещенията на руснаци у нас са били около 270 000, а за цялата 2019 година - малко под 500 000 души. В момента руските граждани плащат скъпо, за да дойдат до България заради ограниченията в полетите и пристигат у нас през Истанбул.

Особено тревожна е ситуацията за българските туроператори, които основно работят на руския пазар, коментира министърът, като допълни, че става дума за десетина компании. Същевременно той подчерта, че повечето туроператори работят с няколко държави, а други, които са били основно на руския пазар, са разширили броя на дестинациите, с които работят.

Министърът изрази личното си мнение за необходимостта да се направи подобно на руското визово споразумение и с Турция и визата и за тези граждани да е 35 евро, като напомни, че Турция е перспективен пазар за българския туризъм.