Енергийният "щит" ще остане в сила във Франция през 2023 г., макар и не толкова щедър, колкото досега, заяви френската министър-председателка Елизабет Борн, цитирана от телевизия Бе Еф Ем (BFMTV).

Покачването на цените ще бъде ограничено до 15 процента - от януари за газа, а от февруари за електричеството. Това означава средно увеличение на сметките от порядъка на 25 евро за домакинствата, които се отопляват на газ (вместо 200 евро) и 20 евро за тези, които се отопляват на ток (вместо 180 евро), уточни Борн.

"Единствено пестеливостта и европейската солидарност ще ни позволят да избегнем прекъсвания" на енергията в случай на особено студена зима, подчерта тя, като допълни, че ако всеки прояви отговорност и пестеливост, няма да има спиране на тока и газа.

Министър-председателката уточни, че "тарифният щит" ще се отнася за всички домакинства, жилищни кооперации, социални жилища, както и за малките предприятия. Тя изтъкна, че домакинствата, които използват други източници на енергия - нафта или дърва - също ще получат специфични помощи от пакета от 230 милиона евро, гласуван през лятото от парламента.

Най-бедните домакинства ще получават извънредни ваучери за енергия. Те ще бъдат отпускани до края на годината и ще бъдат на стойност 100 или 200 евро, в зависимост от ситуацията. От тях ще се възползват 12 милиона от най-бедните домакинства.

За самотна майка на минимална заплата, издържаща две деца, ваучерът ще бъде от 200 евро, докато за домакинство от двама родители с чист доход от 3000 евро месечно, също с две деца, сумата ще бъде 100 евро, предава БТА.