Максимумът, който може да се плаща, е 324 лв. на кв. метър

Парите, които се отпускат за саниране по националния план за възстановяване и устойчивост, ще са достатъчни за около 1000 средно големи жилищни блока, показват сметките, направени в насоките за кандидатстване.

Правилата допускат максималната сума, която включва всичко - обследване, проектиране и строително-монтажни работи, да е 324 лв. на квадратен метър, пише в документа. Дори при предстоящите обществени поръчки да се постигне по-ниски стойности, разликата едва ли ще е голяма.

Това означава саниране на около 3,4 млн. квадратни метра жилищна площ, или ако вземем предвид блоковете с по 6 входа и на осем етажа, сумата ще стигне за около хиляда такива блока.

В тази обща сума от 324 лв. за обследването са предвидени по 6,12 лв. на кв. метър, за изготвянето на проекта други 9,60 лв., за строителния надзор - максимум 5,16 лв., а за административните разходи и контролното обследване след санирането - по 2,52 лв. на кв. м. Най-големият разход е за самото саниране - по 300 лв. на квадратен метър, но това не е само  изолацията, ремонта на покрива и смяната на дограмите. В тази сума трябва да се побере и евентуалният соларен панел, ако проектът предвижда такъв.

За сравнение, предишната национална програма за повишаване на енергийната ефективност на жилищните сгради, която започна през 2017 г., допускаше максимум 172 лв. на квадратен метър, т.е. поскъпването на санирането за тези 6 години е 88  процента.  

Независимо от нарушенията, които констатира Комисията за защита на конкуренцията при предишната програма и масовите съмнения за надписване, средната сума тогава няма как да е надвишавала с много тези 172 лв., защото в противен случай ББР не би отпуснала парите, а такива случаи са единици.

При националната програма имаше и оплаквания от ниско качество, но това в повечето случаи се дължи на стремежа да се държат цените ниски в рамките на лимита, а това означава използване на евтини материали.

Според строители и в сегашните лимити авторите на документа са се придържали към възможно най-ниските цени на пазара. Качественото и направено по правилата енергийно обследване в момента се прави за между 6 и 8 лв. на квадратен метър, а лимитът в насоките е 6,12 лв. Изготвянето на проект върви между 10 и 12 лв., а в насоките максимално допустимата сума е 9,60 лв.