Миналата седмица ви съобщихме, че според приета директива на ЕС, в различни хранителни продукти вече може да се използва прах от смлени насекоми.
"Нямаме информация да има продукти с насекоми на българския пазар. Ако има вложени, те трябва да бъдат обявени на етикета", заяви д-р Иван Генчев от БАБХ.
По негови думи вида на насекомото се изписва в състава с латинското му наименование.
"Европейското законодателство индивидуално позволява разрешаването на нова храна. Когато тя се публикува в списъка на Европейската комисия, тогава има част, която се изписва задължително в кои храни може да бъде влагана. Може да бъде влагана произволно в производителите, които са изрично упоменати", обясни той пред Bulgaria ON AIR, като допълни, че тепърва прохождат производителите на насекоми като източник на протеини.
На въпрос дали производителят трябва да иска разрешение, ако иска да влага прах в насекоми, директорът на дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти" отговори, че е нужна регистрация, ако производството е специфично.
"Ако е свободна търговия от ЕС, не можем да я спрем като държава членка, разпространението е същото като в България. Ако е от трети страни, трябва продуктите да бъдат одобрени от ЕК и подлежат на строг граничен контрол. У нас каквито са изискванията за производителите на конвенционални храни, същите са и за новите храни", обясни д-р Генчев.
"Регистрите, които създава Агенцията по безопасност на храните, са по спецификация на Европейската комисия и там се включват предприятията съгласно тази спецификация. На този етап няма изискване за отделен регистър за тези, които влагат или не влагат. Производителят трябва да гарантира на потребителя, че това, което е вложил, го е обявил на етикета. В противен случай ще претърпи санкции, съгласно законодателството", коментира още директорът на дирекция Контрол на фуражите и страничните животински продукти.