"В условията на поредица от изключително трудни кризисни години за туризма в световен мащаб и у нас, които много тежко засегнаха работа на екскурзоводите, благодарим за усилията, които положихте и продължавате да полагате, за да оставяте отлични впечатления и положителен спомен за България от посещенията на гостите на нашата страна". Това се казва в обръщение на служебния министър на туризма Илин Димитров към екскурзоводите и техните професионални организации по повод с "Международния ден на екскурзовода" – 21 февруари.

Оценяваме важното място на екскурзоводите в туристическата екосистема и благодарим за усилията ви да представяте изключителното природно и културно наследство на нашата страна по най-добрия възможен начин, че споделяте знанията си и изразявате страстта си в работата си. Надяваме се, че отново ще бъдете усмихнатото и приветливо лице на българския туризъм тази година и тя ще ви донесе повече пътешественици, желаещи да открият България чрез вас. Вашата работа като посланици на дестинация България и усилията ви са високо ценени, посочва министърът на туризма, цитиран от БТА.

Развитието на туристическия сектор в България, задържането на нашите традиционни гости и привличането на нови е задача на всички заинтересовани страни. Аз и моят екип изразяваме подкрепа и желание да продължим да работим съвместно в условия на активен диалог с професионалните организации на екскурзоводите, пише Илин Димитров.