Пазарните дялове на най-големите производители на електроенергия и газ в ЕС са намалели в повечето страни от 2013 година, когато Евростат е започнал да отчита тези данни, посочва европейската статистическа служба на сайта си.

Показателят за пазарен дял описва колко електроенергия най-голямата компания в мрежата подава на един пазар. По-големите пазарни дялове са свидетелство за монополен или олигополен пазар.

През 2021 година пазарният дял на най-големия производител на електроенергия на пазара на електроенергия е варирал в страните от ЕС. Най-високият дял е регистриран в Кипър (88 на сто), следван от Франция (79 на сто), Хърватия (76 на сто) и Естония (64 на сто).

За сметка на това пазарният дял на най-големия производител на пазара на електроенергия е бил под 20 на сто в четири страни от ЕС: Полша, Литва и Италия (17 на сто във всички) и Швеция (19 на сто).

В България пазарният дял на на най-големия производител на електроенергия е бил 38 на сто.

На годишна основа от 2020 до 2021 година най-големият растеж на пазарния дял е отчетен в Ирландия (32 на сто), а най-големият спад - в Португалия (-32 на сто). Увеличението на дела свидетелства за по-голяма концентрация на пазара - например след сливане на големи пазарни играчи. За сметка на това понижаването на дела показва редуциране на пазарната концентрация. От другите страни в ЕС 15 са съобщили за промяна от 2020 до 2021 година, която е под 10 на сто.

Спрямо 2013 година пазарният дял през 2021 година на най-големия производител на на пазара на електроенергия е бил по-малък в повечето страни от ЕС. Спадът на пазарния дял е варирал от -39 процентни пункта в Люксембург (след либерализацията на пазара на електроенергия) и -20 процентни пункта в Словакия до -1 процентен пункт в България и -4 процентни пункта във Финландия. За сметка на това делът е останал стабилен в Швеция (19 на сто) и Полша (17 на сто), а е нараснал в Унгария (+10 процентни пункта), Румъния (+3 процентни пункта) и Испания (+2 процентни пункта)

Най-големият пазарен дял за внос и производство на природен газ е бил на 100 процента в Естония, Малта и Швеция, където само една компания е доминирала националното производство и вноса. През 2021 година брутната налична електроенергия от природен газ е била едва 2,3 на сто от общата в Швеция. Малта е малък пазар, така че очаквано една компания може да покрие нуждите на пазара.

За сметка на това най-голямата компания за внос и производство на природен газ е имала най-малко проникване на пазара в Ирландия (22 на сто) и Чехия (23 на сто).

В България най-голямата компания за природен газа е имала пазарен дял от 79 на сто.

На годишна основа от 2020 до 2021 година най-голямото понижение на пазарния дял е отчетено в Хърватия (-45 на сто) и Чехия (-38 на сто). Броят на основните компании, които внасят или произвеждат природен газ за местния пазар, е нараснал от 5 до 6 в Чехия и от 3 до 5 в Хърватия.

Спрямо 2013 година пазарният дял на най-голямата компания за внос и производство на природен газ е намалял в 14 страни членки на ЕС, за които има налични данни през 2021 година. Най-големият спад е бил регистриран в Гърция (-61 процентни пункта), Латвия (-54 процентни пункта) и Чехия ( -46 процентни пункта).

Междувременно делът е останал без промяна в Швеция (на 100 на сто) и е нараснал в четири страни от ЕС: Литва (+22 процентни пункта), Естония (+16 процентни пункта), Словакия (+13 процентни пункта) и Белгия (+7 процентни пункта).