Европейската транспортна комисия за пътна безопасност ETSC призовава Европейския съюз и правителствата да направят антиблокиращите спирачни системи (ABS) задължителни на всички нови мотоциклети в нов доклад, публикуван за състоянието на безопасността на мотоциклетизма в Европа.

Статистикат показва, че 3891 души са загинали, докато са карали мотоциклет или мотопед в ЕС през 2021 г., като около 90% от тях са били мъже. Тази цифра е с 25% по-ниска от десетилетие по-рано, но за същия период другите смъртни случаи по пътищата са намалели с една трета.

Според авторите промените в изискванията за лицензиране на ЕС през 2013 г. може да са допринесли за по-малкия брой смъртни случаи чрез създаване на поредица от етапи за придобиване на пълен лиценз за най-големите и най-мощните мотоциклети.

Минималната препоръчителна възраст за каране на мотопед в ЕС вече е 16 години, но в няколко страни все още е възможно да се кара на 14-годишна възраст, без да се полага практически изпит. ETSC казва, че практическият изпит трябва да бъде задължителен и всички страни трябва да прилагат препоръчителната минимална възраст от 16 или повече години.