Временната забрана за внос на суровини от Украйна събра на среща земеделският министър и преработвателните на слънчоглед. От сектора се обявиха против забраната. Основното им притеснение е, че произведеният у нас слънчоглед, не е достатъчен за преработката.

Складовете са пълни със слънчоглед, който обаче не отива при българските производители на олио например. От бранша на преработвателните обясниха, че причината е непазарната цена, на която се предлага, те предпочитат да купуват български суровини, но се налага и внос предимно от Румъния, Молдова и Украйна.

"Покупки от внос извършваме само за да допълним липсващите количества, да натоварим нашите мощности, или когато се предлагат непазарни цени. Тази година беше такъв случаят в изчакване на по-добри цени от нашите зърнопроизводители, вносът беше в по-големи размери и останаха налични количества в страната", заяви Яни Янев, председател на Асоциацията на преработвателните на слънчоглед.

По БНТ обаче земеделският министър изрази притеснения за реализацията на българската реколта. Той изтъкна, че хиляди тонове слънчоглед в момента са в складовете у нас.

 "В момента данните сочат, че около за 40 дни са запасите на маслобойните. В България има по настоящем 1,3 млн. тона маслодаен слънчоглед. Има една специфика. Разликата между България и другите държави, в България проблемът е със слънчогледа. А слънчогледът е различен от другите култури, защото  не може да се съхранява много дълго време, качва се киселинността и той се разваля. Т. е. ние имаме в България за няколко милиарда продукция", заяви той.

Прогнозата на бранша е, че въведената забрана не би оказала влияние на цените на слънчогледа, но ще обърка производствената програма на предприятията.

"Първите един-два месеца не очаквам да се отрази съществено на производството на нашите предприятия, но впоследствие, примерно при липса на предложения от вътрешния пазар и невъзможности за покупки от внос, основно от Украйна, не могат да си направят следваща производствена програма, така че това е основният проблем за момента", каза Янев.

Във вторник Явор Гечев ще участва в Съвета на министрите по земеделие в ЕС. Очаква се тогава да се проведе и дискусия за пазара на селскостопански стоки, както и темата за забраната на вноса на суровини от Украйна.