Поради протести на работници в Италия относно нехигиеничните условия в тоалетните, липсата на работно оборудване и лошата вентилация, производството на моделите Alfa Romeo Tonale и Fiat Panda бе забавено за няколко часа.

"Част от служителите във фабриката в Помиляно близо до Неапол спряха работа за два часа в петък като част от третия ден на протести“, каза Симоне Маринели, който ръководи автомобилния клон на синдиката Fiom.

"Фабриката е мръсна и тоалетните вонят. Липсват работни гащеризони, а някои работници трябва да чакат с месеци за подмяна и са облечени със стари и захабени“, допълва Маринели.

Говорителят на Stellantis отхвърли обвиненията за липса на внимание към условията на труд.

Изпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес е известен с вниманието си към детайлите и намаляването на разходите, за да поддържа рекордните печалби на автомобилния гигант.

Притесненията относно поддръжката на съоръженията след съкращенията на работни места в завода в Помиляно, където по-малко от половината работници, произвеждащи Fiat Panda, участваха в протести в петък, не са изолирани, тъй като служителите в други заводи също настояват пред ръководството да по-добри условия на труд.

Според Кристин Вирасами, която оглавява френския профсъюз CFDT, производствените мощности във Франция не получават адекватни инвестиции.

"Често са запушени тоалетните, много пъти липсва сапун, проблем е и неокосената трева. През лятото няма вентилатори и може да стане много задушно във фабриките“, казва тя.

Ксавие Шеро, директор по човешки ресурси и трансформация на Stellantis, твърди, че компанията е провела проучване сред служителите през ноември и е поискала от мениджърите на фабриките да изготвят план за действие за осигуряване на по-добри хигиенни условия в ресторантите и тоалетните. По думите му в края на този месец е планирано ново проучване.