В цената на млечните продукти влизат няколко компонента – суровина, транспорт, производство и търговска надценка. Статистиката показва, че през последните 4-5 години цената е скочила с близо 50%. Това е нормален процент на завишение на цената - каза в студиото на „Денят започва“ по БНТ Симеон Присадашки - заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.
„Не е логично Агенцията по храните да прави разследване на цените на млечните продукти и не смятам, че ще има някакъв резултат от подобна акция“, смята Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители”.
Според председателя на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов, проверка трябва да има.
„Още от февруари месец алармирахме за ненормално високите цени на млечните продукти в големите търговци на дребно“, добави той.