Преработвателите у нас искат евтин внос на слънчогледа, идващ от Украйна, за да не стигне до покачване на олиото, обявиха от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Военният конфликт в Украйна беше една от основните причини преди година и половина по щандовете да се появят бутилки по 5 и 6 лева за литър, а производители тогава дори прогнозираха, че може да стигнат и до 7,50 лв.

Проверка на “24 часа" показа, че за половин година цената на олиото е намаляла с почти 1 лв. В началото на март бутилката се е продавала за 4,85 лв., докато сега тя е на цена от 3,88 лв.

Според Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителна масла, количества слънчоглед има много и риск от ново покачване чак до такива нива както през миналата година, няма.

“При толкова наличен слънчоглед и ако цените на външните пазари се запазят, не би трябвало да има съществени покачвания”, каза той, но прогнозира, че ако има увеличение отвън, веднага ще се усети на вътрешния ни пазар, но пък от друга страна, това било в плюс за родните производители, които ще могат да продадат продукцията си на по-висока цена. Именно това е и една от причините да има толкова залежала продукция в складовете у нас, смята Янев. По данни на земеделското министерство в началото на август старата продукция по складовете е около 600 хил. тона.

През април тази година правителството реши, че забранява вноса на слънчоглед и зърно от Украйна, а забраната трябваше да важи до края на юни. От Брюксел обаче удължиха срока с 3 месеца - до 15 септември. Това е друг съществен проблем, пред който са изправени преработвателите, които дори сигнализират, че може да се стигне до затваряне на предприятия.

“Минаха три месеца и половина от действащата забрана и се оказва, че ефектът е никакъв. Напротив, цените на слънчогледа на вътрешния пазар паднаха с още 100-150 лв.”, каза Янев.

Според него, ако не се разреши този проблем и забраната не бъде премахната, ще има сериозни последици върху цял един сектор и икономиката на страната. Производителите пък изисквали недостъпни цени за тях, защото себестойността на продукцията им се повишила поради непрекъснато растящите разходи.

“България в последните няколко години, съответно и в бъдеще, изпитва и ще изпитва системен недостиг на маслодайни култури, собствено производство. Средната реколта слънчоглед, която произвеждаме, е около 2 млн. тона, а мощностите позволяват да се преработва до 4 млн.”, добави шефът на сдружението.

Затова настоява за спешни мерки, защото годишно е необходим внос на слънчоглед от порядъка на поне 1,5 млн. тона, за да могат предприятията да работят на максимални обороти.

Залежалата продукция по складовете у нас е около 600 хил. тона.