Американско проучване твърди, че 99 процента от колите имат канцерогенен химикал, забавящ горенето, използван в автомобилните седалки, който е открит във въздуха в купето. При вдишване той увеличава риска от рак.

Въпросният химикал е трис (1-хлоро-изопропил) фосфат, известен като TCIPP. Това е добавка, забавяща горенето, която обикновено се използва в седалките на почти всяка кола. Проучването включва 155 модела от 2015 г. или по-нови. За целта са проведени101 теста през зимата и 54 през лятото.

Резултатите са доста ясни. Цели 99 процента от превозните средства показват следи от TCIPP във въздуха, което съответства на проби от пяна за седалки, където присъства добавката. При по-високи температури концентрацията на TCIPP във въздуха е между два и пет пъти по-висока. Топлината насърчава отделянето на газове от седалката, което води до по-големи количества от химикала във въздуха.

За колко TCIPP всъщност става въпрос? Проучването разкрива, че е около 0,2 до 11 600 нанограма на грам. Един нанограм е една милиардна от грама, така че това е изключително малко количество. Въпреки това, токсикологичен доклад от 2023 г. установява възможни канцерогенни връзки между TCIPP и плъхове. Така че дори малко излагане може да бъде проблематично.

Авторите на проучването препоръчват отваряне на прозорците в случай, че колата е паркирана на открито, за да се понижи температурата в купето и да се подобри въздушният поток. Използването на климатик с вътрешна рециркулация също може да помогне.

Специалистите отбелязват, че е необходима допълнителна оценка, за да се разбере напълно степента на потенциалния риск, свързан с наличието на TCIPP в автомобилите.