В Германия цените, на които производителите предлагат своята продукция, са се понижили през август с 0,8 на сто на годишна база, което е по-бавно от очакваното. Това сочат данните на федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), публикувани днес на сайта й, пише БТА.

През юли бе отчетено, че германските производствени цени са се понижили също с 0,8 на сто на годишна база. Очакваният спад беше 1 на сто. Основен фактор за спада през август до голяма степен се дължи на по-ниските цени на енергийните продукти, които са с 4,6 на сто по-евтини в сравнение с миналата година.

Най-съществено значение е оказало понижението на цените, на които природният газ и електричеството се доставят на крайните потребители.

Без цените на енергийните продукти производствените цени са с 1,2 на сто по-високи спрямо август 2023 г., докато спрямо юли на годишна основа остават без промяна.

При междинните стоки е отчетено увеличение с 0,7 на сто спрямо миналата година, а тези на средствата за производство - ръст с 2 на сто. Разходите за потребителски стоки са се увеличили с 1 на сто.

На месечна основа (спрямо юли 2024 г.) производствените цени в Германия са се повишили с 0,2 на сто през август, сочат още данните на "Дестатис".