Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

"Ако можеш да си позволиш да не работиш, щеше ли да спреш", пита колега, докато пиете кафе в службата. "Няма такава хипотеза", отвръщате вие със смях и минавате на друга тема.

Въпросът обаче по някое време се връща в ума ви. И май нямате категоричен отговор.

Вие сте като повечето хора по света и у нас - налага ви се да работите, за да изкарвате пари и да живеете. Надали някога ще се озовете пред избора да не работите, понеже имате достатъчно финанси да си живеете живота, или да продължите да работите, въпреки че няма нужда да изкарвате пари.

Но според специалистите по кариерно развитие въпросът е важен и без да трябва да правите такъв избор. Отговорът му е част от вашата Аз-концепция. А тя в голяма степен определя вашия успех в професията и въобще в живота.

Социалните психолози смятат, че съвременните хора се различават повече един от друг в сравнение с хората от предишните поколения. Открай време всеки си има виждане за своето Аз, което го определя като индивидуалност. 

Аз-концепцията представлява система от характеристики, нагласи, ценности, които диктуват действията. Резултатът от тези действия определя самочувствието и щастието на човек.

Преди 100 години хората в една държава, а и в света, са си приличали много повече в своите индивидуалности. Днес Аз-концепциите се различават по-радикално заради съществуването на многото повече възможности.

Въпреки че в човешките общности има определени стереотипи, няма правилни и грешни Аз-концепции. Може за вашата определящото да е "Аз съм добра майка/Аз съм добър баща", а не "Аз съм успешна счетоводителка/Аз съм успешен маркетинг директор". Или "Аз съм мениджър на корпорация" да е по-значимо за вашата индивидуалност от "Аз съм добра съпруга/Аз съм добър син".

В зависимост от мястото на съответната ценност в Аз-концепцията разпределяте усилия и време, чувствате по-голямо или по-малко удовлетворение при успех или разочарование при провал.

Къде се намира работата в Аз-концепцията е интересно и за работодателя. Затова много често при интервю за наемане и в годишни анкети на служителите се включват индиректни въпроси за проверка. Ако бъдещият ви шеф пита "Къде се виждате след 10 години", а вие му отговорите "На вашето място", той разбира, че професионалното развитие стои високо в индивидуалните ви ценности и амбиции. Следователно ще полагате усилия за изпълнение на задълженията си, ще проявявате инициатива, ще се стремите към успех.

Макар сякаш да се разбира от само себе си, че всеки човек има по няколко приоритети в Аз-концепцията си, на практика не е съвсем така. Според психолозите мнозина са силно концентрирани върху едно важно нещо, поне за известен период от живота си. Осъзнато или не, те насочват цялото си същество към него. "Аз съм проспериращ бизнесмен" поглъща всички усилия и осъществяването на тази ценност в Аз-концепцията определя не само битието, но и самочувствието - то зависи изцяло от постиженията в тази област.

Не е добре обаче човек да слага всички яйца в една кошница. Фокусирането върху една цел може да го направи по-продуктивен и следователно по-успешен. Но наред с това той пропуска да се зарадва на постижения в друго - например, че има добро семейство. Така всъщност прави живота си по-беден, обясняват психолозите.

Те съветват индивидуалната Аз-концепция да е по-многопластова. Колкото и да са ви важни работата, развитието в професията, напредъкът в кариерата, не ги превръщайте в единствен приоритет за дълго.

Проблемът, който е до болка познат на всички работещи, е, че съчетаването на няколко приоритета - добър професионалист, добра съпруга/добър съпруг и добра майка/добър баща, е изключително трудно. Балансът често се оказва невъзможен, обикновено едно страда за сметка на друго.

Знаете си, че така се получава, но вероятно сте убедени, че действате според необходимостите на момента. Понякога на първо място е работата, друг път е съпругът/съпругата, детето/децата или родителите.

Експертите обаче обръщат внимание, че огромно значение за преценката ви пак играе подреждането на ценностите в Аз-концепцията. Ако в нея професията стои високо, без сами да се усещате, винаги имате да решавате някакви неотложни служебни въпроси. С едната ръка слагате компрес на детето, което има температура, а с другата продължавате да вършите нещо на лаптопа. Или пропускате тържеството в забавачката, понеже не можете да отмените делова среща.

Всичко това се корени в индивидуалността ви - виждате се като "Аз съм перфектен учител/адвокат/журналист", удовлетворението, самочувствието, щастието ви идват от постиженията в тази област. И съответно несъзнателно винаги се фокусирате върху този свой приоритет.

Експертите казват, че като осъзнаете особеностите на човешката природа и на своята Аз-концепция, можете в известна степен да влияете върху себе си. Да си кажете примерно "Пак се увличаш, зарежи работата, сега обърни внимание на мъжа си/жена си, нали ти е ценно и да си добра съпруга/добър съпруг".

В много ситуации обаче все пак ще надделява онова, върху което сте най-силно фокусирани, защото индивидуалността ви най-високо го цени. Щом приоритетът ви е "Аз съм добра майка/добър баща", не само заради повишение, а и заради уволнение няма да поставите работата си пред децата.

Трябва да сте наясно с Аз-концепцията си и да се стараете тя да бъде по-многопластова, за да се опитвате правилно да балансирате усилията си и да не живеете с чувството, че във всичко се проваляте. При много хора (особено жени) точно така се получава. Не страдайте, че не получавате повече пари и по-висок пост, щом "Аз съм добра майка/добър баща" ви определя като личност. Ако обаче "Аз съм шеф/ка" ви е фокусът, постарайте се да организирате така неща, че да не страдате от угризения на съвестта към семейството си.

Колкото до въпроса "Ако можеш да си позволиш да не работиш, щеше ли да спреш", помислете и си отговорете искрено. От този отговор ще научите много за индивидуалната си Аз-концепция и за приоритетите в нея.

----- Капанът на фокусирането

Психолозите препоръчват да се опитате да имате по-многопластова Аз-концепция, защото ще усещате повече радости в живота и ще преживявате по-лесно провалите.

Ако се фокусирате върху кариерата като единствена житейска цел и ценност, светът ви ще се разпадне, когато не постигнете успех в някаква задача, шефът ви критикува, повишат колега вместо вас и т.н. Такъв неприятен момент много по-лесно ще преодолеете, като си кажете "Но аз не съм само работник. Аз съм добра съпруга и майка/добър съпруг и баща. А със семейството ми, слава богу, всичко е наред".

Когато мъжът/жената ви разочарова или тийнейджърът ви изкара от кожата, няма да мислите "Провалих се като съпруга или майка/съпруг или баща", а ще се утешите с постиженията си в професията.

Това подобрява самочувствието, позволява да не се изживявате като жертва, да анализирате провала и ако не да измислите как да го поправите, то поне да си вземете урок за бъдещето.

Многопластова Аз-концепция означава да имате и още нещо - примерно свързано с общественополезна дейност или с хоби. "Аз съм добър човек" не е старомодно, може да е огромен извор на самочувствие.

"Аз съм човек, който много е чел и много знае" също е удовлетворяващо постижение, което може да ви вдъхне самоувереност в трудни моменти.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

"Това не може да стане" - сигнал за грешна настройка на ума, която бойкотира успеха

6 стъпки да извлечете добавена стойност от всяка критика и да си гарантирате успех

Научен факт: Щастието ви в работата е предшественик на успеха ви

Грешното социално сравнение бойкотира успеха

Как си дружите със заплатата

Промяната продължава, но защо невинаги побеждава

Печелите повече успехи, като работите "на доверие"

Кръгът на влияние определя успеха. Три практически стъпки да сте във верния

10 признака, които издават нещастна компания с лош собственик

10 хитрини да се справите с ужас в чинията и чашата на делова вечеря

Интелектуалното смирение води напред в професията. Как да познаете имате ли го

Защо никога да не взимате решение ядосани, гладни и по тъмно

Как да изключите автопилота и да грабнете професионалния успех