Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ обяви на своята страница в интернет, че намалява водещата лихва (Federal Funds Rate, целевата лихва, при която търговските банки в САЩ отпускат и получават овърнайт кредити и депозити - бел. ред.) до диапазона 4,75-5 на сто. Това е понижение с 50 базисни пункта или 0,5 процентни пункта спрямо досегашните 5,25-5,50 процента.

Решението за намаляване на лихвите не е изненадващо за пазарите и анализаторите, но стъпката е по-голяма от прогнозите на повечето от тях. 

Това е първо намаляване на водещите лихви в САЩ от март 2020 година, когато бе обявена пандемията от КОВИД-19. Тогава лихвените нива бяха понижени близо до нулата, за да се подпомогне икономиката. 

Ниските лихви и проблемите, свързани с веригите на доставки след края на острата фаза на пандемията, обаче доведоха до ръст на инфлацията, което накара УФР да започне да затяга паричната си политика, пише БТА,

Увеличението на лихвите започна през март 2022 г. на фона на инфлация, която през юни същата година достигна най-високата си стойност от 80-те години на миналия век. 

Затягането на паричната политика достигна своя връх през юли 2023 година, когато УФР увеличи за последно лихвените си равнища до най-високата им стойност от 22 години или 5,25-5,50 процента.