Людмила Петкова е служебният финансов министър,  който успя да удържи стабилна държавната хазна, който преди няколко дни отчете пред депутатите, че приходите се изпълняват, за което принос има и това, че тя не се изкуши да уволнява шефове на приходните агенции, а да гарантира тяхната работа, за да не постави под заплаха събирането на приходите.
Петкова е част от дамския екип на финансовото министерство, на когото обикновено се разчита, когато по различни причини избора на титуляр е труден.

Петкова е с магистърска степен по "Икономика и управление на търговията" от Университет по национално и световно стопанство. От 2014 г. тя заема поста директор на Дирекция "Данъчна политика" във финансовото министерство. От 2013 до този избор бе заместник финансов министър. Има богат професионален опит като началник на отдел и заместник-директор на дирекция в Национална агенция за приходите.

Сред колегите си, а и сред партньорите на държавата, в лицето на бизнеса, Петкова има репутацията на експерт, който познава дейността на финансовото министерство в детайли.