Европейският съюз възнамерява да отправи обвинение към технологичния гигант от САЩ "Мета" (Meta), чиято собственост е "Фейсбук" (Facebook), в нарушаване на ключовите правила на блока в дигиталния сектор, съобщи в. "Файненшъл таймс", цитирайки хора, които са пряко запознати с въпроса, предаде Ройтерс.

В предварителните констатации, които ще бъдат публикувани тази седмица, ЕС ще обяви, че е притеснен от модела на "Мета" "плащане или съгласие", уточнява БТА.

Американската корпорация стартира услугата за абонамент без реклами за "Фейсбук" и "Инстаграм" (Instagram) в Европа през ноември м.г., като каза, че потребителите, които се съгласят да бъдат проследявани, получават безплатна услуга, която се финансира от приходи от реклама или плащат, за да не споделят данните си.

Очаква се регулаторите да обявят, че изборът, представен от "Мета", рискува да даде на потребителите фалшива алтернатива, като финансовата алтернатива ги принуждава да се съгласят личните им данни да бъдат проследявани за рекламни цели.

От компанията и Европейската комисия не отговориха веднага на исканията за коментар.

Докладът идва, след като миналата седмица регулаторите по конкуренцията на ЕС обвиниха "Епъл" (Apple), че не отговаря на антитръстовите правила в блока. Това решение може да доведе до сериозна глоба за производителя на "айФон" (iPhone), който също е изправен пред друго разследване на нови такси, наложени на разработчиците на приложения.

Обвинението, повдигнато срещу "Епъл", е първото от страна на ЕК съгласно Законодателния акт за цифровите пазари (Digital Markets Act - DMA), който се стреми да овладее силата на "големите технологични компании" и да осигури равни условия за по-малките конкуренти.

Нарушенията на този регламент могат да доведат до глоба до 10 на сто от световния годишен оборот на компанията.