271 са новите приоритетни проекта по Инвестиционните програми на общините, с които стават общо 2529. Парламентът прие на второ четене днес актуализацията на бюджета, с която бяха приети новите проекти. Промените бяха приети с 147 гласа "за", от "Възраждане" 38 се въздържаха. 

С изменението на Инвестиционната програма за общински проекти прогнозният размер на проектите за целия период става 6,226 млрд. лв., от които 4,553 млрд. лв. за 2024 г., а от тях 747,54 млн. лв. средства по ЕС проекти, или 3,8 млрд. лв. без тях.

Кметовете на общини могат да променят приоритетните си проекти в инвестиционните им програми в срок до 31 март, до 30 юни и до 30 септември 2024 г. Бюджетът на програмата вече беше прегласуван през април, с изтичането на първия краен срок.

Между двете четения обаче имаше ред постъпили предложения, които бяха отхвърлени на бюджетна комисия, а после и от парламента, тъй като не са съвместими. При актуализацията на бюджета могат да се правят промени само в частта с инвестиционната програма за общините. 

"БСП и независимите депутати да вземат да прочетат закона за бюджета. Тази актуализацията налага само Приложение 3 и засяга общините, други предложения не са допустими", обясни шефът на бюджетната комисия Байрам Байрам от ДПС.

Думите му идват по повод предложението на БСП да бъдат гласувани и 335 млн. лв. за земеделците, заради войната в Украйна и последствията от нея върху българските фермери.

Предложението обаче не бе подкрепено, затова социалистите се заканиха да свикат извънредно заседание, ако трябва и по време на предизборна кампания, за да се гласуват парите.

"Освен да се чете, трябва и да се разбира и това, ако може да става едновременно. Не се занимавайте с БСП. Влязохте като втора политическа сила, днес сте четвърта. Недейте да плачете на чуждо гробище. Вижте се какво правите вие и как се грижите за вашите земеделци", побърза да му отвърне Георги Свиленски от БСП. 

"Служебното правителство даде 317 млн. помощ като първо плащане на земеделците, второто плащане според подписаното споразумение в резултат на протестите, трябва да се осъществи до 30 септември, сега сме юли и не знам защо се води този дебат в зала", включи се и финансовият министър Людмила Петкова. 

Одобрена беше единствено промяна, предложена от ГЕРБ-СДС, с която се дава възможност и на районните кметове в големите градове да възлагат обществени поръчки. 

"Благодаря на членовете на бюджетната комисия за подкрепата на предложението, което аз и мои колеги направихме. С това възстановяваме възможността на кметовете на големите градове, на градовете с районно отделение, да могат да делегират извършването на процедури от районните кметове. Това е много важно и дава възможност за децентрализация", обясни в първото си изказване от трибуната бившият кмет на София Йорданка Фандъкова и настоящ депутат от ГЕРБ.