Румъния, Унгария, Грузия и Азербайджан откриха съвместно дружество за полагане на електропровод под Черно море, по който повече възобновяема енергия от Източен Кавказ ще достига до Европейския съюз.

Предвижда се подводният кабел в Черно море с дължина 1200 километра и преносна мощност от 1000 MW, да бъде пуснат в експлоатация до 2030 година. Той ще свърже Азербайджан и значителния му потенциал за добив на енергия от вятърни паркове в Каспийско море с Румъния и Унгария, през Грузия. Седалището на съвместното дружество ще бъде в Букурещ. Очакванията са проектът да подобри енергийната сигурност и да понижи цената на електроенергията за потребителите, пише БНТ.

"Ако погледнете енергийната карта на Европа през последните месеци, седмици и дори дни, ще видите, че на източния фланг напоследък плащаме много висока цена. Причината е, че липсва диверсификация. Европейският пазар не работи достатъчно добре. По-евтините източници на енергия на запад невинаги достигат на изток. Затова се нуждаем от допълнителни пътища. За повече сигурност, конкурентоспособност и разбира се, това е зелен коридор, по него преминава зелена енергия", обясни министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдуя.