Изложението за водещи китайски продукти и услуги и Бизнес форум с двустранни срещи е готово да посрещне български граждани и предприемачи на 12 септември от 14:00 до 18:00 ч., на 13 септември от 9:00 до 18:00 ч. и на 14 септември от 9:00 до 14:00 ч. Събитието ще се проведе в ЗАЛА А6 в Национален дворец на културата.

До момента повече от 28 водещи китайски компании и български фирми са заявили участие в изложението, което ще включва 1500 м2открита и 500 м2 закрита изложбена площ.Фокус на мероприятието ще са цифровите продукти и интелигентните технологии, битовата техника, електрическите превозни средства и свързаните с тях индустрии, възобновяемата енергия и съхранението на енергия, здравните и медицинските уреди и др.

Междувременно, като важен сегмент от събитието, на 12 септември от 14:00 до 18:00 ч. ще се проведат двустранни бизнес срещи, в които ще се включат над 60 компании от двете страни. Събитието ще събере на едно място предприемачи от Китай и България, за да насърчи сътрудничеството в областта на търговията и инвестициите, като повиши обхвата и нивото на бизнес сътрудничеството. Ето някои кратки представяния на китайските участници, с които може да се срещнете по време на събитието.

Кратко представяне на главните участници от китайска страна

1.Bank of China (BOC) - Банк ъв Чайна

Bank of China е една от най-глобализираните и интегрирани банки в света, получила признание за своята широка мрежа от услуги и цялостна платформа за обслужване, която обхваща различни сектори, включително инвестиционно банкиране, преки инвестиции, ценни книжа, застраховане, фондове, лизинг на самолети, управление на активи, финансови технологии и финансов лизинг.

Откритият през декември 2019 г. клон на Bank of China (Централна и Източна Европа) в Букурещ има за цел да подпомага икономическия и търговския обмен между Китай и България. Клонът предоставя професионални, ефективни и удобни услуги, за да отговори на финансовите нужди на китайските и местните клиенти, включително услуги, свързани с трансграничната търговия между Китай и България. Клонът търси възможности за сътрудничество с водещи компании в секторите на високотехнологичното производство, комуналните услуги, зелената енергия и телекомуникациите.

2.The Export-Import Bank of China (CEXIM) - Банка за

внос и износ на Китай

CEXIM е финансирана от държавата и притежавана от нея стратегическа банка със статут на независимо юридическо лице. Тя е банка под прякото ръководство на Държавния съвет на Китай, чиято дейност включва подпомагане на външната търговия, инвестициите и международното икономическо сътрудничество на Китай. Финансовата подкрепа е насочена основно към външната търговия,трансграничните инвестиции, сътрудничеството по "Един пояс, един път", международния промишлен капацитет и сътрудничеството в областта на производството на оборудване, усилията за "излизане на световния пазар" на науката и технологиите, културните индустрии, както и на малките и средните предприятия (МСП), изграждането на отворена икономика. Представителството на банката в Полша покрива дейността за България.

3.Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) -

Индустриална и търговска банка на Китай

ICBC е голяма търговска банка в Китай и сред най-големите банкови институции в света по отношение на общите активи и капитала от първи ред. Тя има 10,7 милиона корпоративни и 720 милиона индивидуални клиенти. Дистрибуторската мрежа обхваща 16 040 местни и 416 чуждестранни институции. През 2022 г. ICBC е класирана на 22-о място в списъка на Fortune 500. Австрийското дружество на банката отговаря за дейностите в България.

Идеален бизнес партньор: Компании, които искат да участват в Международното изложение за внос на Китай (CIIE) или да изнасят стоки за Китай.

4. CITIC Group - "СИТИК Груп"

Един от най-големите конгломерати в Китай, създаден през 1979 г. от г-н Жун Ижън с подкрепата на покойния китайски лидер Дън Сяопин, СИТИК Груп развива дейност в 5 бизнес сектора: всеобхватни финансови услуги, модерно интелигентно производство, авангардни материали, ново потребление и урбанизация от нов тип. От 2009 г. насам всяка година тя присъства неизменно в класацията Fortune's Global 500, като през 2024 г. заема 71-о място.

CITIC Europe Holdings е инвестиционна платформа на СИТИК Груп в Европа, която развива дейност в много области, включително финанси, машиностроене, пивоварна промишленост, недвижими имоти и хотелиерство.

Идеален бизнес партньор: 1. Разработчици на проекти за възобновяема енергия. 2.Местни дистрибутори на напитки

5. Huawei

Huawei е водещ световен доставчик на инфраструктура за информационни и комуникационни технологии (ИКТ) и интелигентни устройства. Визията и мисията на компанията са да предостави цифрови решения и технологии за всеки човек, дом и организация за един напълно свързан и интелигентен свят. Huawei инвестира в научни изследвания и отворени иновации, съобразява се и отговаря на нуждите на клиентите с отворено съзнание, като същевременно направлява тези нужди с помощта на науката и технологиите.

Идеален бизнес партньор: В областта на слънчевата енергия и BESS (Система за съхранение на енергия от батерии), предоставяне на ИКТ решения за индустрии, като например държавни институции, здравеопазването, електроснабдяването, предприятията и др.

6. Dahua Technology

Водещ световен доставчик на решения и услуги за AIoT, ориентирани към видео. Със задълбочени познания и оформление на интелигентния IoT компанията вече е създала предприятия в областта на машинното зрение, роботиката, видео колаборацията, интелигентната пожарна безопасност, автомобилната електроника, интелигентните системи за съхранение, интелигентната проверка на сигурността, интелигентната визуализация, интелигентното управление, интелигентното термално сканиране и др.

7. ZTE

Водещ световен доставчик на интегрирани решения в областта на информационните и комуникационните технологии. С иновативни технологии и продуктови решения ZTE обслужва глобални телекомуникационни оператори, правителствени и корпоративни клиенти и потребители. Обхващайки повече от 160 държави и региони, ZTE обслужва над 1/4 от хората по света и се ангажира да постигне светло бъдеще на свързаност и доверие навсякъде.

8. Hisense

Hisense е китайска мултинационална компания, която през последните 50 години успява бързо да се превърне от малка фабрика за радиоприемници в Циндао в световен лидер в областта на потребителската електроника и домакинските уреди. С присъствие в 160 държави и 100 000 служители по цял свят Hisense извършва дейност в множество отрасли, включително IT системи и недвижими имоти. Компанията се фокусира върху иновативни, устойчиви технологии за подобряване на качеството на живот. В Европа Hisense има 27 бизнес звена, три производствени центъра и четири центъра за научноизследователска и развойна дейност. Тя обединява няколко марки, сред които световноизвестните Hisense, Gorenje, Asko и Toshiba, всяка от които е насочена към различни клиентски сегменти. Hisense има за цел да се превърне във водещ европейски производител, предоставящ интелигентни решения за модерен живот и дългосрочно благополучие.

9. Metz Electronics (Skyworth)

Metz Electronics е дъщерно дружество на Skyworth Group. Skyworth се занимава основно с четири сегмента, а именно интелигентни домакински уреди, интелигентни системни технологии, нова енергия, модерни услуги и други дейности. С две регистрирани на борсата дружества - Skyworth Group и Skyworth Digital, два национални центъра за промишлен дизайн и редица високотехнологични дъщерни дружества, групата е включена в първата партида демонстрационни единици за "Произведено в Китай 2025". В продължение на няколко години неизменно се нарежда сред водещите компании в класацията топ 100 на китайските предприятия за електроника.

10. "Технополис"

Технополис е българска верига специализирани хипермаркети за техника за дома, офиса и свободното време. Тя управлява най-голямата търговска мрежа за потребителска техника в страната. Технополис е и един от най-важните дистрибутори и представители на китайски електронни продукти, които се продават в България.

11. Great Wall Motor

Great Wall Motor е световноизвестен производител на SUV и пикапи. GWM притежава четири марки: HAVAL, WEY, ORA и GWM Pickup. Продуктите обхващат три категории: SUV, леки автомобили и пикапи. С над 70 дъщерни дружества GWM има повече от 59 000 служители. На 10 юли 2018 г. GWM и BMW Holding B.V. официално подписаха споразумение за създаване на смесеното предприятие Spotlight Automotive Ltd.

12.Dongfeng Motor

Dongfeng Motor е важен гръбнак на китайската автомобилна индустрия. Компанията е продала над 1 200 000 автомобила в чужбина, като продуктите ? се продават в над 100 държави. Основната дейност обхваща търговски превозни средства, пътнически превозни средства, автомобили с нови енергийни източници, автомобилни сглобки, части и компоненти, машини и оборудване, както и други продукти и услуги, свързани с автомобилите.

13. Shanghai Unison

Aluminum Products

Unison се е посветила на това да се превърне в професионален доставчик на решения за леки автомобили. Понастоящем компанията е водещ доставчик на алуминиеви екструдирани продукти за световната автомобилна индустрия. За да постигне световната цел за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и да подкрепи глобалното устойчиво развитие, Unison поема мисията да намали тези емисии от всеки произведен килограм алуминиеви продукти през следващите 5 години. ZS Europe е нейното българско дружество.

14.Laun Technology- "Лаун Текнолоджи"

Laun Technology e водещо частно предприятие в областта на проектирането на чисти помещения в Китай. Компанията е професионален доставчик на услуги, който интегрира строителството в областта на електронната информация, храните и химикалите за ежедневна употреба, биофармацевтиката, здравето и медицината, новите енергии и производството на суровини, като осигурява целия процес на услуги за чисти помещения, включително планиране, консултиране, проектиране, инженерно строителство, възлагане на проекти, отстраняване на грешки в системата, тестване на параметри и др. Идеален бизнес партньор: Търси български партньори в областта на новата енергетика, индустрията за полупроводници и прецизната обработка, хранително-вкусовата и химическата промишленост, фармацевтичната промишленост.

15. Huasun Energy - "Хуасън Енерджи"

Предприятие за технологични иновации, специализиращо в научноизследователската и развойната дейност и широкомащабното производство на слънчеви пластини, клетки и соларни панели с хетеропреходна технология (HJT) с ултрависока ефективност от N-тип, което се нарежда сред най-големите производители на HJT в света. "Хуасън Енерджи" е доставило над 6GW HJT продукти в над 40 страни по света. Сега "Хуасън Енерджи" притежава 20GW капацитет за високоефективни HJT продукти.

16.Jinko Solar - "ДжинкоСолар"

Компания Jinko Solar Co., Ltd. (наричана по-нататък JinkoSolar, NYSE: JKS) е световен лидер в областта на соларните технологии. Специализира в интегрирана научноизследователска, развойна и производствена дейност в областта на фотоволтаичните продукти. JinkoSolar обслужва повече от 180 държави и е глобален лидер в продажбите на фотоволтаични продукти, както и пионер във "вертикално интегрирания" производствен капацитет. JinkoSolar притежава 14 глобализирани производствени бази, активно оформя индустриалните стандарти, допринася за международните рамки и насърчава разнообразните приложения на фотоволтаичната технология.

17. China National Nuclear Corporation (CNNC) -

Китайска държавна ядрена корпорация

Основно се занимава с научноизследователска и развойна дейност, строителство, производство и експлоатация в областта на ядрената енергетика, ядрения горивен цикъл, ядрените приложения, опазването на околната среда и ядреното инженерство, както и с международно сътрудничество, внос и износ.

18. United Energy Group (UEG)

- "Юнайтед Енерджи Груп"

UEG е една от най-големите интегрирани независими енергийни компании, листнати в Хонконг, с дейности в Южна Азия, Близкия изток, Северна Африка и Европа. UEG се занимава с добив на нефт и природен газ, чиста енергия и други дейности, свързани с енергетиката. Групата разполага с разнообразен международен екип със силни технически и управленски умения. Постигайки бързо развитие на бизнеса, UEG активно инвестира в своите местни общности и осигурява енергия за насърчаване на човешкия прогрес по безопасен и отговорен начин.

19. Shandong Hi-Speed Group (SDHS) -

"Шандун хайспийд груп"

Основната дейност на SDHS е да развива инфраструктури, доставчик е на услуги в областта на инвестициите, строителството и експлоатацията на инфраструктури и е водещо предприятие със силна конкурентоспособност. SDHS има 6 регистрирани на борсата дружества, както и различни специализирани такива като например за вериги за доставки, строителни материали, търговия и др. Нейното дъщерно дружество "Европейска компания, CSI" със седалище в Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора активно развива ключови инфраструктурни пазари в Централна и Източна Европа по протежение на зоната на "Един пояс, един път". Настоящите завършени и текущи проекти включват проекта за магистрала Е763 в Сърбия, проекта за Китайски културен център в Белград, проекта за ПЧП на магистралата Баня Лука-Приедор в Босна и Херцеговина, проекта за модернизация и реконструкция на железопътната линия Баня Лука-Новиград-Добрин-Хърватска граница, проекта за модернизация на трамвайния път в Сараево и др.

20. China Railway Group Limited (CREC) - Китайска

железопътна група

CREC е една от компаниите в класацията Fortune Global 500. Като световен лидер в железопътното строителство CREC разполага с пълен набор от ключови технологии и е водеща в света в областта на високоскоростните железници, високопланинските жп пътища, тежкотоварните железници, електрифицираните железници, мостовото строителство, тунелното строителство, подземните дейности, коловозите за разминаване и производството на тунелопробивни машини TBM.

21. China State Railway Group (CHINARAILWAY) - Китайска държавна железопътна група ("Чайна Рейлуей")

Групата се фокусира върху услугите, свързани с железопътния пътнически и товарен транспорт и извършва разнообразна стопанска дейност. Нейните отговорности включват: единен контрол и управление на железопътния транспорт, единно разпределение на транспортния капацитет на мрежата, обществен транспорт, определен от националните разпоредби, и управление на приходите от железопътния транспорт.

22. China Civil Engineering Construction Corporation

(CCECC) - Китайска

корпорация за строително

инженерство

CCECC е присъединена към Китайската корпорация за железопътно строителство China Railway Construction Corporation (CRCC) . В момента тя се е превърнала в мащабно предприятие за инженеринг на железопътни проекти и от много години е в списъка на 225-те най-големи международни изпълнителя на проекти в света. Към края на 2016 г. CCECC има постоянни офиси или централи за управление на проекти в 89 държави и региони, като дейността ? обхваща възлагане на проекти, проектиране и консултации в областта на гражданското строителство; изграждане, развитие и експлоатация на индустриални паркове; развитие и управление на недвижими имоти, инвестиции; експлоатация на железопътни линии, промишлен добив, внос и износ, управление на хотели, туристически услуги и др.

23. CRRC

CRRC е най-големият доставчик на оборудване за железопътен транспорт в света с най-цялостни продуктови линии и водещи технологии. Основните дейности на компанията обхващат научноизследователска и развойна дейност, проектиране, производство, ремонт, продажба, лизинг и технически услуги за подвижен състав, превозни средства за градски железопътен транспорт, инженерни машини, всички видове електрическо оборудване, електронно оборудване и части, електрически продукти и оборудване за опазване на околната среда, както и консултантски услуги, промишлени инвестиции и управление, управление на активи и внос и износ. CRRC Zhuzhou Locomotive Co., Ltd. е едно от дъщерните дружества на корпорацията.

24. China COSCO Shipping Corporation - Китайска

държавна компания "Коско"

COSCO SHIPPING e водеща международна марка. Към 31 декември 2023 г. по общ размер на флота COSCO SHIPPING се нарежда на първо място в света, а по капацитет на контейнеровозите заема четвъртото място. По размер на флота за сухи насипни товари, както и флота за общи и специализирани товари компанията заема първо място в света. Връзките по веригата на индустрията, като корабоплаване, терминали, логистика, финансиране на корабоплаване, ремонт на кораби и корабостроене, са формирали стабилна индустриална структура.

25. Jingsh Law Firm - Адвокатска кантора Jingsh

Адвокатска кантора Jingsh е включвана в списъка на 30-те най-големи адвокатски кантори в платформата ALBChina (AsiaLegalBusiness) за последните 3 години с повече от 50 клона в Китай. Предоставя ненадминати правни услуги на повече от 500 000 клиенти по целия свят. Включена е в доклада The 2022 Global 200 Report, публикуван от списание The American Lawyer, като заема 3-о място в света по мащаб в сферата.

26. Greenroad International Logistics (GIL) - Компания

за международна логистика "Грийнроуд"

Първокласна спедиторска компания, одобрена от Министерството на търговията на Китай, член на CIFA (Китайска асоциация на агенциите за международен превоз на товари). Включена е в класацията на 100-те най-големи спедитора и 50-те най-големи частни спедитора в Китай. GIL е създала 18 клона в Китай и 72 самостоятелни офиса в чужбина. С 26-годишен опит в логистичната индустрия и в проектната и договорната логистика, те са специализирани в предоставянето на професионални и ефективни решения и услуги на едно гише на клиенти от цял свят.

27. Wantai BioPharm - "Уантай Биофарм"

Wantai BioPharm е престижна компания, регистрирана на борсата, която има огромно влияние в областта на медицинските диагностични тестове, лабораторната автоматизация и ваксините, предназначени за употреба от хора. Wantai BioPharm има над 4000 служители, притежава 9 дъщерни дружества и 4 фабрики и предлага разнообразна гама от над 300 медико-диагностични продукта и ваксини. Компанията е изградила стабилна международна мрежа, което подчертава нейното глобално присъствие и влияние.

28. Hiseas International Tourism Group

Hiseas International Tourism Group е създадена в Швейцария и е корпорация за управление на дестинации, която предлага туристически услуги на туристи, пътуващи до държави в Европа, Северна Америка, Африка, Близкия изток и Азия. С глобалната си мрежа от над 40 офиса тя разполага с екип от над 500 многоезични служители в областта на туризма по целия свят.