Fiat временно спира производството на електрическия модел 500e поради недостатъчно търсене на екологичната градсак кола. 

Гигантът Stellantis потвърди, че линията 500e в завода Mirafiori в Торино ще спре за четири седмици, считано от 13 септември, което означава, че за първи път от 2007 г. в Европа няма да се произвежда нов Fiat 500 от какъвто и да е вид.

"Мярката е необходима поради текущата липса на поръчки, свързани с дълбоките трудности, пред които са изправени всички производители, особено европейските", се каза в изявление на Stellantis.

Задвижваният от бензинов двигател Fiat 500, който се сглобяваше в Полша, бе спрян от производство през лятото, тъй като не отговаряше на новите закони за киберсигурност и трябваше да се инведтират много парите, за да се актуализира.

Вместо да обнови 500 с двигател с вътрешно горене, Fiat реши да създаде нов хибриден модел от електрическия 500e, като побере малък бензинов агрегат и електрически мотор. Но тази кола - 500 Hybrid, няма да бъде готова до края на следващата година.

500 Hybrid ще се сглобява редом до електрическия вариант в историческия завод Mirafiori, който получава ремонт на стойност 100 милиона евро, за да бъде готов за преконфигурираните планове за електрификация на Fiat.