Те не остаряват и помагат да се справяте във всякаква ситуация

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

"Меки умения" е модерно понятие, което е малко неразбираемо, като се преведе буквално от английски - soft skills. На български това по-скоро ще рече "гъвкави умения". Онези, които стават част от личността ви и помагат да се справяте във всякакви ситуации, обстоятелства, изпитания, поднесени от средата.

Те се различават от "твърдите умения" (hard skills), свързани с професионалната квалификация. В тях влизат знанията, които сте придобили в университета, практическите умения, опита, който сте натрупали в досегашната работа.

Само че т.нар. твърди умения бързо се износват - във всяка професия има постоянни иновации. Във всяка нова компания, в която отивате на работа, нещата може да се правят по друг начин. А меките умения не остаряват. Носите си ги с вас и успявате да се справите.

Заради това са много търсени от работодателите. Изследвания сочат, че според 92% от специалистите по "Човешки ресурси" при избора им кои служители да наемат меките умения са важни колкото твърдите или даже повече.

Ето 9 ценни "меки умения", които ще ви помогнат да постигате успех и да напредвате в кариерата.

1. Адаптивност. Приспособяването към средата е ключ за развитието на вашата кариера. Адаптивността е нужна, защото промени на работното място непрекъснато се случват - идва нов шеф с различен стил на управление, добавят се отговорности към вашата длъжност, технологиите правят процесите различни, приоритетите на фирмата стават други, явява се силен конкурент в екипа или на пазара и т.н.

За да можете да се приспособявате, ви трябва отворено съзнание. Т.е. трябва да осъзнаете, че промени винаги ще има, и да сте готови да ги приемете. Едновременно с това е необходимо и да потърсите възможности за развитие на своите "твърди умения", за да ги посрещнете.

2. Емоционална интелигентност. Това е способността на човек да възприема, оценява и контролира своите чувства, като същевременно осъзнава чувствата на другите и е в състояние да се постави на тяхно място.

Ако имате висока емоционална интелигентност, разбирате чуствата си и не взимате решения, като сте ядосани. Мислите, преди да говорите и да действате, когато сте разтревожени. При спор регулирате емоциите си, като се стараете да вникнете как се чувства колегата ви.

3. Ефективна комуникация. Тя е много повече от предаване на информация. Добрият комуникатор може ясно и кратко да изразява идеи. Той мисли как да го направи, за да бъде едновременно разбран и убедителен.

4. Преговори. За да ги водите успешно, трябава да си поставите ясни граници какво подлежи на обсъждане и какво не.

Другите важни неща са активното слушане на събеседника и критичното мислене за това, което казва той. По този начин разбирате цялостно ситуацията и можете да работите за най-добрия резултат.

В умението да се преговаря влиза и осъзнаването, че обикновено не може да сте победители. Най-често трябва да приложите принципа "печеля-печелиш".

5. Разрешаване на конфликти. Влагайте всичките си умения, за да избягвате конфликти. Когато конфликтът е неизбежен, стремете се да го разрешите на най-ранен етап, преди да се ожесточи и задълбочи. При това трябва да прилагате уменията си за ефективна комуникация и за преговори.

Имайте предвид, че често конфликтите възникват в резултат от неправилна информация или липса на информация. Така че най-напред се уверете дали сте добре осведомени. Уверете се и че другият е добре информиран. Не забравяйте, че трябва да и да обяснявате - това, което знаете вие, може да не е това, което знае той. И обратното.

6. Екипност. Без умението да се сработвате с колегите си, да не гоните единствено своите интереси няма как да оцелеете в съвременния бизнес. В него само колективните играчи допринасят за успех. Те създават и положителна атмосфера, което също води към високи резултати. (Взимащ, даващ или обменящ психотип сте и изненадващ отговор кой осигурява успех)

7. Сътрудничество вместо конкуренция.  Конкуренцията е краткосрочна игра. Сътрудничеството води до дългосрочни връзки и израстване. Благодарение на своето умение да го създавате постигате по-дълбоки отношения, повишавате квалификацията си - учите нови начини за справяне със задачите, ставате по-креативни.

8. Етика. Това означава на първо място да приемете работата си за ваша собственост, т.е. да чувствате отговорност към нея. Ако не е така, не можете да напредвате в кариерата.

На следващо място е да бъдете честни и да не прехвърляйте вина на някой друг или на нещо друго, а да приемате последствията от собствените си грешки.

Освен това уважавайте колегите си и оценявайте техните постижения, без да завиждате.

9. Позитивна нагласа. Песимизмът не ви помага да градите кариера. Избягвайте негативно мислене и оплаквания. Вместо това разгледайте предизвикателството, помислете има ли нови начини за решаване на проблема.

Умението да сте позитивни означава да търсите възможности вместо препятствия.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Най-важната ви задача за професионален успех - управление на репутацията

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

"Това не може да стане" - сигнал за грешна настройка на ума, която бойкотира успеха

6 стъпки да извлечете добавена стойност от всяка критика и да си гарантирате успех

Научен факт: Щастието ви в работата е предшественик на успеха ви

Грешното социално сравнение бойкотира успеха

Как си дружите със заплатата

Промяната продължава, но защо невинаги побеждава

Печелите повече успехи, като работите "на доверие"

Кръгът на влияние определя успеха. Три практически стъпки да сте във верния

10 признака, които издават нещастна компания с лош собственик