Със 100 хил. евро от ЕС обследваха морския град за добиване на слънчева енергия, а специализиран офис помага с експертни съвети

Много от жителите на Бургас вече могат само с един клик да проверят дали покривите на техните сгради са подходящи за монтиране на фотоволтаици, колко енергия ще произвеждат годишно и какви инвестиции са необходими.

А за някои от сградите има и готови проекти, изработени напълно безвъзмездно от специалисти. Това стана възможно след обследването на града за производство на алтернативна енергия по двугодишен проект "Градове, захранвани от слънцето", в който са включени Бургас, София и Българска соларна асоциация, като морската община е водещ партньор.

Проектът се финансира от Европейската инициатива за климата

с бюджет 210 959 евро финансова помощ от програмата и 23 440 собствен принос. Бюджетът на община Бургас е 86 400 евро безвъзмездна помощ и 9600 евро собствени средства.

Основната цел е да се подпомогне енергийния преход в двата града чрез разработване на набор от инструменти, които значително да улеснят процеса на вземане на решение за изграждане на фотоволтаични системи за собствени нужди, а на по-късен етап и други ВЕИ проекти.

Става дума за прилагане на мерки, които да улеснят гражданите и бизнеса при вземане на решение дали да инвестират във фотоволтаични централи на покривите на сградите, в които живеят или упражняват търговска дейност, коментира бургаският зам.-кмет по строителството Чанка Коралска.

Първият етап бе заснемане на покривите на над 5000 сгради в Бургас, за да се види на кои от тях могат да се поставят фотоволтаици и дали тази инвестиция е изгодна. След заснемането, извършено с дрон, бе изготвено ръководство за проектиране и инсталиране на фотоволтаични централи, като всички данни бяха качени в специализирана дигитална платформа, достъпна за хората.

В нея всеки ползвател намира информация за броя на панелите, които могат да се поставят на съответното покривно пространство, количеството енергия, която би могла да се генерира, собственото потребление, което може да се покрие със слънчева енергия, както и години за откупуване на инвестицията.

Бяха организирани изложения в Бургас и София,
обучения на домакинства,

бизнес и обществени институции как да планират и изпълняват проекти за възобновяеми източници.
Работата по проекта бе възложена на т. нар. енергиен офис на община Бургас, който е пилотен за България и от отварянето му към него има огромен интерес. Той първо заработи виртуално, след което отвори и физически офис в сградата на Културния дом на нефтохимика.   По време на проекта “Слънчеви градове” са проведени поредица разяснителни кампании в Енергийния офис в Бургас.

По време на проекта “Слънчеви градове” са проведени поредица разяснителни кампании в Енергийния офис в Бургас.

"Интересът на бургазлии към фотоволтаиците е голям. Непрекъснато ни питат как може да си монтират соларни панели, какви европейски средства ще бъдат отпуснати, колко ще спестят от сметките си. Все още обаче няма голяма яснота относно финансирането, но със сигурност то ще е по-малко, отколкото средствата, които се отделят за санирането на сгради", казва ръководителят напроекта "Градове, захранвани от слънцето" и шеф на енергийния офис Ивайло Трендафилов.

И добавя: "Създадената дигитална платформа по проекта дава много полезна информация на хората. Благодарение на нея няма нужда те да търсят фирми и да се чудят какво и как да направят, за да поставят соларни панели на покрива на жилището си.

Първо бяха заснети с дрон с висока резолюция
териториите на Бургас и три квартала на София,

след което снимките се дигитализираха и се качиха в интернет пространството.

Експерти от Българската соларна асоциация започнаха да правят индивидуални анализи на всеки покрив с потенциал."

Резултатите са повече от обнадеждаващи - почти всички обследвани покривни пространства се оказват подходящи за поставяне на фотоволтаици. Платформата е представена и сред училищата, тъй като голяма част от тях са с възможности за производство на алтернативна енергия чрез фотоволтаици.

Няколко месеца след обследването в Бургас вече има училище, което само си произвежда ток. Професионалната гимназия по механотехника стана първото учебно заведение, което сложи соларни панели на покрива на една от сградите си.

"Хубаво е, че почти всички сгради са подходящи за фотоволтации, а най-големият интерес е там, където покривите са плоски. Хората обаче трябва да знаят, че в една многофамилна сграда е небходимо да има съгласие от всички живеещи в нея", обяснява Ивайло Трифонов.

Експертът приканва всеки, който се интересува от темата, да посети енергийния офис в дома на НКХ. Само в първите месеци, след като бе отворен, офисът е посетен от над 4000 души, включително и от хора от областите Сливен и Ямбол.

От интернет платформата гражданите могат да видят дали покривната им конструкция е рентабилна и си заслужава да се инвестира в слънчеви батерии, които да захранват жилищата им с евтин ток.

Бургас е първенец в страната по брой санирани жилищни сгради, като 40 хил. жители на града вече плащат по-ниски сметки за ток. Това обаче се дължи предимно на фасадните подобрения, а блоковете със соларни панели са много малко и затова сега ще се набляга да елзахранването с ток от слънцето при бъдещи ремонти, коментират от общината.

Енергоспестяващи мерки ще бъдат приложени
и в 10 сгради в историческия център

на града, като 8 от тях са паметници на културата.
Търсейки усилено варианти за намаляване сметките за ток на граждани и учреждения чрез възобновяеми източници, местната власт предприе още една крачка в тази посока.   Върху покрива на общинския плувен комплекс “Арена Бургас” ще се изгради фотоволтаична централа, в която акционер може да стане всеки гражданин или фирма.

Върху покрива на общинския плувен комплекс “Арена Бургас” ще се изгради фотоволтаична централа, в която акционер може да стане всеки гражданин или фирма.

В Бургас бе създадена първата енергийна общност. Тя представлява сдружение от различни граждани и фирми, които заедно ще изграждат фотоволтаична централа на покрива на плувния спортен комплекс "Парк Арена ОЗК" в кв. "Славейков".

Над 85% от произведената енергия ще се консумира на място от плувния басейн, което е сред най-важните условия за икономическата обоснованост на подобен тип инвестиции, коментират експерти. Стойността на инвестицията е в размер на 431 802 лв.

Всеки, който иска, може да се включи с вноска от 1000 до 10 хил. лв. и ще получава годишен дивидент от 3% в зависимост от вложената сума.

Произведената електроенергия ще е с индикативна стойност 0,13 лв. за киловатчас и ще може да се използва и за други обекти, които са общинска собственост. Контролът на енергийния кооператив ще се осъществява от всички негови членове. След 10 години соларната инсталация ще остане собственост на общината, която ще я използва още 15 години.

Продължителността на живот е планирана да бъде до 25 години.