Френската сметна палата, която има задачата да търси пътища за спестяване на разходи, за да върне държавния дефицит в съответствие с европейския , предприе шокираща мярка- да намали "постепенно" с 100 000 работни места броя на служителите  в държавните институции, предаде Франс прес и БТА.

Във време, в което се очаква държавният дефицит на Франция, която наред с шест други страни е обект на процедура за прекомерен дефицит, започната от ЕК, да надвиши 6 на сто от БВП през 2024 г., Сметната палата отчита, че "разходите на персонала, които са една четвърт от общите държавни разходи, значително са нараснали". Това се посочва в публикувания днес доклад.

За да се спестят 4,1 милиарда евро годишно от 2030 г., институцията, която има задачата да проверява как се изразходват държавните средства,  препоръчва намаляване на персонала с 10 000 души.

Това потенциално взривоопасно предложение, което среща съпротивата на сдруженията на местните държавни служители, съответства на предложението от предизборната кампания на президента Еманюел Макрон през 2017 г. , да съкрати 120 000 работни места в държавния апарат за срок от пет години – цел, която впоследствие беше изоставена. 

Сметната палата оценява на +5,4 на сто увеличението на разходите за функционирането на държавните структури през първите осем месеца на 2024 г.: освен за персонал тези разходи са предназначени покупки на стоки и услуги, стимулирани от инфлацията  и за социалните разходи, свързани с все по-несигурната глобална обстановка.

Във вчерашната си реч премиерът Мишел Барние пое ангажимент да понижи държавния дефицит до под 3 на сто от БВП до 2029 г..