Лошите метеорологични условия за отглеждане на картофи в Украйна тази година доведоха до спад на реколтата с 18 на сто, причинявайки рязък скок на цените, по-висок внос и ускорена инфлация, съобщава Ройтерс и БТА, позовавайки се на официални лица и анализатори.

Често наричани "втори хляб", картофите са основна част от украинската диета, със средна консумация около 130 кг на човек годишно, много над средната консумация на хляб с до 20 кг годишно.

Министерството на земеделието прогнозира, че тази година реколтата от картофи може да падне до 17,5 милиона метрични тона спрямо 21,3 милиона през 2023 г.

"Това е резултат от лошите метеорологични условия, тъй като посевната площ остава непроменена на 1,2 милиона хектара", казва Тарас Висоцки, първи заместник-министър, пред Ройтерс.

Според анализаторите спадът в добивите се дължи на измръзване по време на пролетната сеитба, последвано от значителни валежи, след това рекордни жеги и суша.

По думите на Висоцки обемът на вътрешния пазар, оценен на около 2,5 милиона тона картофи годишно преди войната, е спаднал до 1,5 милиона тона поради намаляващото население.

Населението консумира около 4 милиона тона картофи, докато около 3 милиона тона се използват за посев, до 6 милиона тона се използват за храна на животните, а значителна част се разваля по време на съхранение.

Висоцки посочва, че до половината от реколтата, събрана от непрофесионални производители в домашни парцели, е негодна.

Спадът в реколтата повиши цените на дребно, които скочиха до 25 000 гривни (605 долара) за тон от 15 000 гривни година по-рано.

Анализаторите от специализирания портал "ИйстФрут" (EastFruit) казват, че картофите са се продавали за около 22 000 гривни за тон към 18 октомври.

"Картофите продължават да бъдат най-търсени. Миналата седмица всяка трета реклама за закупуване на градински продукти беше посветена на картофи", посочва "ИйстФрут".

По думите на Висоцки няма причина цените на картофите да се повишават повече в страната, тъй като вносът от Полша и балтийските страни е започнал да балансира пазара. "Казват, че ще има цена от 50-55 гривни за кг, (но) ние не вярваме в това и не виждаме основания за това", коментира той и допълва, че вече има внос, все още не в милиони или стотици хиляди тона, но няколко десетки хиляди тона вече са пристигнали.

Служителят смята, че цената на картофите ще се стабилизира до февруари, а след това ще зависи от стабилното снабдяване с енергия за съоръженията за съхранение.

Скокът в цените на картофите вече повлия на годишната инфлация през септември, която се повиши с 8,6 на сто, като зеленчуците поскъпнаха с рекордните 56,4 на сто.