- Риба има в изобилие, ще стигне и за две Българии, но цената ще е по-висока
- Поскъпване се очаква и при месото, но сезонно
Тази година шаранът на пазара, който масово се търси за Никулден, ще бъде български - пресен и добре угоен, ако има някъде вносен, то ще е в минимални количества. Толкова много има, че е достатъчен да нахрани две Българии, това заяви за “24 часа” директорът на Асоциацията на производителите на рибни продукти “БГ фиш” Йордан Господинов.
Той обясни, че рибата се гледа в язовири и стопанства. В България има 3200 язовира и четири много големи стопанства, а 10% от тях осигуряват 90% от рибата.
“Шаранът традиционно ще се предлага жив или охладен,
замразен няма да има”, обясни Господинов. А вкусната риба вече се хранела по специален начин и не миришела на блато както допреди няколко години. За целта храната му е във вид на гранули, които са на повърхността, и той плува, за да я стигне. По този начин не се гмуркал до дъното, откъдето иначе се вмирисвал на тиня. А основният пазар, на който отивал, бил румънският”, уточни Господинов.
Шаранът обаче ще бъде по-скъп
На рибните пазари по морето цената му за килограм варира около 9-10 лв., което е с поне лев отгоре спрямо миналата година.
Търговци уверяват, че в седмицата до Никулден риба ще има в изобилие, а цената му няма да се повиши допълнително.
В същото време от Българската агенция по храните започват със своите традиционни засилени проверки за качеството на морските продукти.
Те призоваваха потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, което гарантира произхода и безопасността ѝ
По-малко от месец остава и до коледните празници, когато свинското месо се превръща в най-популярното ястие на българската трапеза.
“Поради засиленото търсене към края на годината има вероятност
изкупната цена на свинското леко да се повиши,
но това са сезонни промени, които са в рамките на нормалното”, прогнозира Димитър Михайлов - изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България.
Преработватели у нас казват, че изкупната цена на живото тегло за угоените прасета сега варира от 3,20 до 3,30 лв. за тон без ДДС. Себестойността отразявала сегашните икономически реалности и покривала направените разходи за производство.
Въпреки че от думите на Михайлов става ясно, че в края на миналата година и в началото на тази е отчетено леко разширяване на производството, то все пак остава недостатъчно, за да покрие изцяло пазара.
“Стандартно вносът на свинско месо у нас е около 60%. Месото идва както замразено, така и охладено, но се имат предвид всички части по прасето, а не само определен вид. По-голямата част от този внос отива за преработвателната промишленост”, уточнява Михайлов.
Държавите, от които внасяме най-много свинско месо, са Испания и Германия
По данни на земеделското министерство за периода януари-август тази година внесените количества от Испания са били 28 850 тона, а от Германия 14 597 тона. Далеч по-назад остава например Франция, откъдето сме внесли 5687 тона.
По отношение на произведеното месо у нас, по предварителни данни се очаква до края на годината то да бъде между 80 000 и 82 000 тона, което е достатъчно да задоволи потреблението на месо в страната.
“У нас достигането на 100% собствено производство за пресния пазар и преработката ще стане вероятно когато се появят кланици, които да осигурят нужните количества за месопреработвателната индустрия”, казва Михайлов.
Според него това е начинът да произвеждаме повече свине, тъй като за момента стоим на ниво, което задоволява цялата прясна консумация. Освен това едва около 40% от свинското месо в колбасите е с български произход, другото е внос.
Експортът ни пък бил около 7 хил. тона годишно, като предимно месото отивало за Гърция и Румъния.
Освен свинското през последните години пуйката започва да намира все повече място на българската коледна трапеза. Въпросът е обаче, че
производство на пуешко месо в България почти няма
Тоест това, което се предлага по магазините, е вносно. Какво месо и в какви количества е изконсумирал българинът за 2022 и 2023 г. - виж в инфографиката.
“Има едно-единствено стадо, в което броят на животните е толкова малък, че те са като бутикови. Просто не успяхме да развием отглеждането на пуйки, защото консумацията им е предимно празнична и се търсят засилено буквално за няколко дни”, коментира Ивайло Гълъбов - председател на Съюза на птицевъдите в България.
По думите му консумацията на дребно на пуешко месо в България е сред най-ниските в Европа. САЩ доминирали в световното потребление с дял от 41%.
Количествата, които се внасят у нас, идват главно от Англия, Германия и Унгария. Възможно е да има и американски, които понякога били по-евтини, зависи дали е ползвана експортна субсидия, или не.
Производителите на пуешко месо в България не получават субсидии, а единствената компенсация е за хуманно отношение и тя няма стимулиращ ефект, допълва Гълъбов. В същото време отглеждането на пуйки било рисково и изисквало сериозни инвестиции, тъй като са необходими развъдни стада, люпилни, специализирано оборудване и сгради.