“Това е виното! То блести като диамант!”, категорично бе журито на Decanter World Wine Awards
“Братя Минкови” стана единствената българска изба, която за втори път печели най-престижната световна награда - Златен медал от Decanter World Wine Awards в Лондон. Историческият успех този път е за невероятното Каберне совиньон, което заслужено зае място сред най-качествените вина на планетата. Съдиите в надпреварата споделиха, че избата е поставила България с класи над участниците от Централна и Източна Европа.
“Това е виното! То блести като диамант на фона на останалите проби!” Знаменателната реплика принадлежи на Анджела Мюър, призната за най-влиятелната дама в света на енологията. Тя заедно с прочутия винен журналист Дарел Джоузеф и председателя на конкурса Стивън Спъриър единодушно му присъдиха забележителните 95 точки - една от най-високите оценки по време на дегустациите. Това е прецедент в практиката им, разказа Димитър Николов - единственият българин, спечелил правото да журира състезанието. По неговите думи стойността на златния медал за Minkov Brothers Cabernet Sauvignion многократно превъзхожда наградите в други състезания.
“Братя Минкови” е сред малкото винарни в света, на които лично председателят на конкурса е дал високата си оценка. По време на престижната церемония по награждаване в Лондонската кралска опера през 2011 г. основателят на Кръга на винените писатели поздрави енолозите на Minkov Brothers, че са създали “автентично, хармонично и добре балансирано вино с истински чар”. Колежката му Анджела Мюър пък нарече в своя статия създателите на златния медалист “основоположници на модерния винен вкус”.
Високите оценки за Minkov Brothers доказват, че каберне совиньонът от лозята на Карнобат заслужено носи златните медали от Decanter World Wine Awards. Златното българско вино ще се появи и на страниците на едноименното списание. Това е чест, която се оказва само на най-качествените вина в света.
Decanter World Wine Awards са
световен стандарт за качество
Годишните награди на английското списание Decanter са лидер по влияние в световния винен елит. Конкурсът е известен с изключително строгите стандарти за оценка на качеството и събира под един покрив 224 от най-подготвените професионалисти. Половината от тях притежават титлата “мастър ъв уайн”. Тя се присъжда от 1953 г. в Англия на личности, доказали след много сериозни изпити познанията си по енология. Тази година те дегустираха рекордните 16 000 проби.
“Най-голямата разлика между Decanter и останалите конкурси е броят на точките за златен, сребърен или бронзов медал. Награждаваме със злато само вина, достигнали между 95 и 100 точки - точно толкова, с колкото журито награди кабернето от карнобатските лозя. В другите състезания са достатъчни едва 88 или 90 точки. Понякога летвата на Decanter е твърде висока дори за утвърдени световни производители”, поясни българският представител в конкурса Димитър Николов.
Резултатите от конкурса може да се видят на: http://awards. decanter.com/DWWA/ 2016?WineCountry= 567&Region= &Award=gold& Colour=&Style="