В България не се правят изследвания на т. Нар. Сирена от имитиращи продукти. Поради това не било ясно сиренето с палмово масло или това, което не е зреело по стандарт дали е безопасно. Това заяви Сергей Иванов, шефа на Центъра за биология на храните по време на дискусията „Как лошото сирене вреди на здравето”. Неговата лаборатория наскоро обяви резултати от изследване, в което се допускаше, че при производството на сирене се използва ензимът транглутаминаза. С него килограм сирене се получава от 3 литра мляко, при нужни поне 6 по БДС.
Иванов уточни, че в момента няма сертифицирана лаборатория, която да докаже използването на ензима. Но индикации за това било висоно водно съдържание в сиренето – над 65% и ниската степен на зреене – 10%. Имало съмнения, че в 8 марки сирене се използва трансглутаминаза.
Преди 10 години предприятията в България не знаеха какво е това имитиращ продукт. Но една от големите вериги пусна в продажба продукт, който се наричаше „бяло саламурено”, но в него нямаше сирене, но хората го купуваха масово, заяви собственик на мандра „Карабунар” Богдан Борисов.
След това е редица българки мандри се обърнали към технолози, които да има направят рецепти за имитиращи продукти. Според Богданов сирене с 65% водно съдържание, не може да се нарича такова.