От 10 октомври намаляват цените за обновяване на сградите

От 2018 г. планираме да започне съфинансиране по националната програма за саниране. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на 11-ата годишна среща на местните власти. Това означава, че блокът ще трябва да плати част от сумата за обновяване.

Няма как програмата винаги да бъде безвъзмездна, тя ще е такава първите 3 г., заяви Павлова. Ще се мисли за вариант за собствениците, които няма да могат да осигурят своя дял. Вероятно ще го направим със специален фонд, каза министърката.

Тя съобщи още, че от 10 октомври отново ще се намалят референтните цени за отделните дейности по санирането. Това се прави за втори път. Сега сградите ще бъдат разделени - за тези до 8 етажа цените ще бъдат по-ниски, а за високите сгради - по-високи, тъй като за тях имало изисквания на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Тя съобщи още, че само 13 от 265 общини в България имат общи устройствени планове, и настоя да се ускори процесът. Павлова коментира и промените в ЗУТ и въвеждането на по-строг режим за сделки с държавни имоти от областни управители, провокирани от случая с царските конюшни.

Тарифата за електронни услуги ще бъде намалена с около 30%. Не трябва да връщате гражданите да носят скици, влизате в кадастъра, принтирате, подпечатвате и така те стават валиден документ, каза тя.

15 000 са служебните проверки на ДНСК. Едва 70 са отменените разрешения за строеж. Сигналите от граждани са довели до 220 отмени на разрешителни, съобщи Павлова. Началникът на ДНСК Милка Гечева заяви, че са издадени 6000 заповеди за премахване на незаконни строежи, от които 700 са за изпълнение.