В LED технологията, която днес всеки от нас държи в джоба си под формата на смартфон, има и българска следа. Това призна вчера гостуващият в България японски професор Хироши Амано от университета в Нагоя. Той е един от тримата японски учени, които през 2014 година получават Нобеловата награда по физика за изобретяването на сините светодиоди, които са в основата на LED технологията.

Приносът е на двамата професори от Физическия факултет на Софийския университет - Евгения Вълчева и Борис Арнаудов. Нашите учени са съавтори в множество публикации на тримата японци - Хироши Амано, Исаму Акасаки и Шуджи Накамура през годините, в които те паралелно работят по създаването и усъвършенстването на технологията.

Проф. Борис Арнаудов дори слага точка на дългогодишен научен спор, свързан с индиевия нитрит, който е един от компонентите на сините светодиоди. За да разреши научния спор, са му били необходими три години изследвания, в които са били включени и други български учени, работещи в чужбина, както и американци. Но накрая японците, които първоначално били на противоположното мнение, приели неговите доводи.

Това е всъщност първото и единствено засега индиректно българско участие в проект, който е достигнал до Нобелова награда. Самият проф. Арнаудов признава, че това е бил един от шансовете в живота му.

Вчера проф. Амано, който гостува за първи път в България, призна ролята на българските учени, с които обаче досега си беше общувал само с имейли. И каза, че е чул за първи път за страната ни на световното изложение “Експо 1970” в Осака. Тогава е бил само на 10 години и за първи път опитал българско кисело мляко, чийто вкус не е могъл да забрави и оттогава редовно си купува.