. Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии наскоро представиха разработките си на безглутенова бира. За целта те използват пивна мъст от ечемичен малц с добавени просо, царевичен грис и ориз в различни съотношения и два щама пивни дрожди от колекцията на института, информира БНР.
Безглутеновата бира е сред т.нар. "функционални напитки", т.е напитки, които имат благотворно влияние върху здравето на човека и някои от функциите на организма.
Основната цел на това пиво е да задоволи потребностите на хора, които имат непоносимост към глутена, каза в „Преди всички“ доц. Силвия Милева, заместник-директор на Института по криобиология и хранителни технологии. В международен план има интерес и със сигурност има направени такива бири, каза доц. Милева:
До края на годината предстои да завършим разработването на тази задача. Тогава ще изберем от разработените варианти. Това, което засега сме получили е нискоглутеново пиво, което е между 20 и 100 милиграма на литър количество глутен в крайния продукт.