Тодор Атанасов: Първото важно е търпението, а в основата на успеха е труда.

Фермата на Тодор Атанасов в село Поповица до Пловдив произвежда краставици, домати,зеле и още много зеленчуци. Тя е разположена на 20 декара площ, 19 от които са открити, а на един има оранжерия. Атанасов получава помощта на цялото семейство, съпругата и детето му се трудят заедно с него. Те са свели до минимум използването на препарати, за да са чисти и безопасни продуктите им. Според Атанасов причината да се гордеем с българските зеленчуци, е проста - те са вкусни.

- Откога сте в този бизнес? Занимавали ли сте се с нещо друго преди?|

Занимавам се от пет години със земеделие. Родителите ми се занимаваха със същото преди това. Аз от дете съм на полето. Живеем в България, дори и да учиш, не е сигурно как ще се реализираш.

- Защо избрахте да работите в тази сфера?

- За нашето семейство земеделието е и традиция. Всичко започва от баба ми и дядо ми. Сега и моето дете помага през цялото лято. То е на 12 години.

- Какво научихте за тези години като фермер?

- Първото важно е търпението. В основата на успеха е труда. При нас се изисква работа от сутрин до вечер.

- Кой беше най-трудният момент в досегашния ви опит ?

- При нас има много трудности и непредвидими обстоятелства. Аз имам 19 декара открита площ. Представете си, че има градушка и разруши всичко. За мен годината приключва. На следващата започвам всичко от начало.

- Тази година е много трудно, защото липсва работна ръка. Аз, съпругата ми и детето работим, когато има свободни хора ги наемаме. Ние обикаляме по селата и търсим хора.

- Какво казвате на служителите си, за да ги мотивирате?

-Хората, които работят при мен, имат някакъв респект. С личния пример се печели уважението. Като се държиш любезно с хората, те ти отвръщат със същото.

- Как си представяте вашия бизнес след 5 години?

- Развит. Надявам се, че целите, които си поставям всяка година, ще бъдат постигнати и ще си разширим дейността.