Учените от Калифорнийския технологичен институт, медицинския център CedarsSinai и университета Салерно създадоха нови компютърна система с изкуствен интелект, която може доста точно да определи, доколко умна е дадена личност, предава kaldata.com.

Изкуственият интелект предсказва IQ нивото на човека чрез анализа на неговата магнитно-ядрена томография. Извършва се сканиране на активността на главния мозък в състояние на покой.

Функционалната МРТ създава карта на активността на мозъка чрез регистрация на промените на потоците кръв в отделните области на мозъка. С други думи, специалистите считат, че за интелекта на човека може да се съди по активността на мозъка, докато си почива и не решава разни математически задачи и разнообразни главоблъсканици.

„Открихме, че ако хората просто лежат спокойно в скенера, а ние анализираме закономерностите на тяхната мозъчна активност, много точно можем да прогнозираме техния интелект с помощта на тези данни“ – каза ръководителят на проекта Ралф Адолфс.

Изкуственият интелект е обучен чрез различни сканове на мозъка на 900 души. Сега новият ИИ може да предскаже IQ на други хора с приемлива точност. Но има какво още да се направи в това отношение.

Изследването е направено за да се създаде диагностичен инструмент, който да послужи за по-задълбочено изследване разума на човека. Сега започна тренирането на новия ИИ за диагностициране на аутизма, шизофренията и безпокойството.