Големите петролни компании критикуваха днес приетия от румънския парламент законопроект, с който се въвеждат нови данъци върху доходите на компаниите, добиващи газ в Черно море, предаде агенция Франс прес.

Петролните компании, които имат концесии в Черно море - американската ЕксънМобайл, австрийската ОМВ Петром и руската Лукойл, заявиха в съвместно съобщение, че приетият снощи текст ще "обезсърчи инвестициите" и ще ограничи производството, предава БТА.

Те посочиха необходимостта от "стабилност и предвидимост на законодателството като цяло и от стабилен данъчен режим през цялото времетраене на концесионните договори".

Законопроектът предвижда прогресивни данъци върху приходите на производителите, които освен това ще бъдат принудени да продават най-малко 50 процента от добития газ на местния пазар.

Благодарение на закона "Румъния е на път да стане една от малкото страни в света, които имат енергийна независимост", заяви лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня.

Румъния, която произвежда газ и петрол, е сравнително независима енергийно страна, защото произвежда над 75 процента от енергията, която използва.

Според разчетите на Драгня новите данъци ще донесат на Румъния 13,2 милиарда долара /11,2 милиарда евро/ за 20 години. Към тях се добавят 4,6 милиарда долара годишен данък и два милиарда долара от други такси и данъци.