Акциите на американския гигант в самолетостроенето "Боинг" поевтиняха рязко до степен, че е възможно този спад да се окаже най-големият за книжата след 11 септември, когато терористи врязаха два самолета в кулите близнаци на Ню Йорк, пише "Файненшъл таймс", цитирана от "Дневник".

При отварянето на търговията в Ню Йорк книжата на компанията поевтиняха с над 12%. По-късно загубите се ограничиха до едноцифрен спад.

Причината за спада е катастрофата през уикенда, при която с полет с Boeing 737 MAX 8, отпътувал от Адис Абеба за Найроби, загинаха всички пътници минути след излитането. Това е втора катастрофа само за няколко месеца с този модел самолет след друг инцидент през октомври с индонезийската компания "Лайънер". Междувременно Китай и Етиопия спряха полетите с този модел самолет.

"Боинг", която е сред сините чипове на нюйоркската борса, има 5 хил. поръчки за този модел, като 300 от тях вече са доставени, съобщава "Файненшъл таймс". Първата доставка е през март 2018 г.

Спадът от 12% означава изтриването на 28.1 млрд. долара от пазарната оценка на компанията. Това доведе и до сриване на водещия индекс "Дау Джонс" с 337 пункта.