- Извънредното положение завари зимните курорти с гости и без ресторанти
- Три и четири звездните не могат да предлагат румсървиз - стаите не са пригодени, няма достатъчно персонал
- Идеята е да се сервира на смени, хора да седят в ресторантите
на 4-5 метра разстояние
Как да се хранят туристите в зимните курорти, които извънредното положение завари в хотелите на Банско, Боровец, Пампорово, Сандански, Гоце Делчев, Добринище, Баня?
Казусът с отворените хотели, но затворени ресторанти в тях, постави туризма в извънредно сложна ситуация. В същото време работят лифтове, пистите са отворени и хората предпочитат да са навън, в планината.
Част от чуждестранните гости са пристигнали в България с чартъри, които не са отменени.
Още седмица има до края на силния ски сезон и затова хотелите с туристи предлагат за този период специален режим за хранене, тъй като румсървизът е трудно изпълним в повечето обекти.
Стаите в три и четиризвездните хотели не са пригодени за хранене, в тези обекти няма и достатъчно персонал, който да поеме тази услуга по стаите.
Туристическият бранш в последните часове води помежду си телефонни консултации, за да се намери решения за този абсурден казус - отворени хотели и затворени ресторанти.
Един от вариантите е ресторантите, които работят само за гостите в хотела, да направят храненето на няколко смени. Масите вътре да бъдат на разстояние 4-5 метра една от друга, за да не влизат в контакт туристите.
Идеята е взаимстване от други държави, където също не са били затворени хотелите, но затова пък са били оставени ресторантите в тях отворени, за да се гарантира изхранването на хората.