Разработените от нашите учени български маски днес минават втори преглед във вирусология. Това каза пред икономическата комисия в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов. До края на деня той очаква те да минат третото изпитание. 

Няма смисъл да пускаме маски, които не предпазват, заяви той. Министърът предупреди, че има много измамници в чужбина и ако се плати, бизнесът може и да не си получи поръчаните предпазни средства. Затова у нас са направили групи, в които се заявява какво се търси, а търговците поемат ангажимент. Заявките са за месец 111 000 маски.

Караниколов заяви, че има запитвания от предприятията, казват - дайте ни маски.

 Групи са направени и с аптеки и хранителни магазини. Най-голям проблем били цитрусите, тъй като ние не ги произвеждаме. Спекула при храните не се забелязват, за разлика от медицинските материали и лекарствата. Финансовият министър е разговарял със Захарни заводи в Горна Оряховица и скоро проблеми със спирта и дезинфектантите няма да има, увери Караниколов. 

По повод трите вида защитни облекла, които са разработени у нас, Караниколов каза, че посланиците да си ги изпитат и да преценят дали ще поръчват. 

Икономическият министър заяви, че се появяват проблеми по веригата  на доставки.  Ще има проблем в автомобилните заводи, ако продържи,  ще влезем в сериозна криза, заяви той.