Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA), която представлява световните авиокомпании, подкрепи носенето на маски в самолетите на фона на разгорещените дебати как полетите да бъдат подновени при спазване на правилата за социална дистанция, наложени зарази коронавируса, предаде Ройтерс.

IATA уточни пред медии, че маските ще помогнат за защитата на здравето на пътниците, но асоциацията е против идеята средната седалка в редовете в самолета да се оставя празна.

Полетите в Европа почти спряха заради пандемията от коронавирус. Макар да не е ясно кога ще бъдат смекчени ограниченията за пътуване, авиокомпаниите обмислят как безопасно да възобновят услугите си и да насърчат пътниците да пътуват.

Месеците без приходи може да извадят от бизнеса някои авиопревозвачи.

IATA съобщи, че работи с Международна организация за гражданска авиация (ICAO) към ООН, правителства и Световната здравна организация по нови правила, които да бъдат прилагани в целия свят.
Международна организация за гражданска авиация може да обяви за задължително носенето на маски в самолетите и други мерки през юни, обяви генералният директор на IATA Александър дьо Жуниак.

През април Дьо Жуниак каза, че неизползването на средната седалка е едно от вероятните условия за възобновяване на авиопревозите, които ще се обсъждат с правителствата.

Главният икономист на IATA Брайън Пиърс днес обаче заяви, че повечето авикомпании е нямало да са печеливши миналата година, ако една трета от местата им не са били запълнени.

Дьо Жуниак отрече IATA да е променила позицията си заради застрашената печалба на авиокомпаниите, ако самолетите летят със само две трети запълнени места.

По думите на здравния съветник на IATA Дейвид Пауъл никой не е показал, че неизползването на средната седалка намалява риска от зараза с коронавирус.

IATA ще препоръча носенето на маски в самолета като част от антивирусните мерки, сред които е и проверка на температурата на пътниците, плюс засилени хигиенни процедури и ограничено движение в самолета.